"Încercările PSD şi ALDE de a controla justiţia nu trec neobservate!" - Dezbatere în Parlamentul European

Modificările legilor justiţiei şi a ale codurilor penale au intrat puternic în atenţia UE care a transmis deja o serie de avertismente dure României. Mai nou, aşa-zisa reformă a sistemului judiciar iniţiată de coaliţia la putere este dezbătută oficial în Parlamentul European.
Protest pentru Justiţie
Protest pentru Justiţie (Mihuţ Savu / Epoch Times)

UPDATE. La finalul dezbaterilor, a luat din nou cuvântul comisarul european pentru justiţie Vera Jourova:

"Doresc să mulţumesc Parlamentului European pentru această dezbatere. Aceasta nu este despre Comisie sau Parlament, ci despre justiţie. Unii dintre dumneavoastră s-au referit la rolul Comisiei. Repet că rolul este de a îndeplini obligaţiile de apărător al Tratatului. Noi trebuie să evaluăm situaţia statului de drept în fiecare stat membru şi să acţionăm când observăm probleme de sistem.

Sistemul este o structură complicată, calibrată pornind de la anumite tradiţii legale care îndeplinesc egalitatea puterilor în stat. Un astfel de sistem se construieşte de-a lungul timpului şi poate fi distrus într-o săptămâna sau chiar peste noapte. De aceea suntem atât de vigilenţi şi am exprimat îngrijorări în momentul acesta.

Evaluăm în mod obiectiv sistemul judiciar în România pornind de la probe şi fapte. Oferim dialog şi sprijin, asta facem. Ceea ce nu facem, pentru că nu trebuie să facem acest lucru, este să interevenim în cazuri individuale - asta pentru a-i răspunde doamnei Nicolai. (...) Sper că transmitem un semnal puternic de reîntărire a încrederii. Comisia va sprijini România în această încercare şi o va face de câte ori va considera că este nevoie şi util."

Pentru a viziona materialul video al dezbaterii intraţi aici.

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Ana Gomes, de la S&D:

"Am fost în noiembrie în România pentru a vorbi despre legislaţia din Portugalia, mă doare să văd că azi avem un proiect de lege susţinut de Senatul României care reduce spaţiul de exprimare al societăţii civile. Sistemul de justiţie funcţionează şi DNA, care colaborează alături de OLAF, a tras concluzia că şeful PSD este responsabil de fraudă cu fonduri europene. Eu citesc din raportul OLAF. Deci întrebarea mea faţă de colegii din România. Cum e posibil ca această persoană să fie în funcţie?"

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Andi Cristea, de la S&D:

"Faptul că astăzi vorbim despre situaţia din România, din ţara noastră, în asemenea termeni apocaliptici, arată limitele de înţelegere sau agenda antiromânească a unora dintre dumneavoastră, mai ales că suntem în momente cheie, când în UE se configurează de instrumentele financiare până în 2020. Trăim vremuri interesante. Românii sunt cetăţeni UE, suntem buni europeni, vrem stat de drept adevărat, fără abuz, cu sistem intern de check and balances."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Claudia Ţapardel, de la S&D:

"Regret că ne aflăm în faţa unei dezinformări. Se contestă acţiunile legitime ale unui Parlament naţional, aici vorbim despre legi şi respectarea prezumţiei nevinovăţiei. Aici poate ar trebui să discutăm de miile de vieţi distruse în România prin nerespecatarea prezumţiei de nevinovăţie. Când vorbim despre legile justiţiei vorbim de un pachet de legi discutat luni întregi cu asociaţiile de magistraţi, legile justiţiei sunt emanarea acestui proces de consultare."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Siegfried Mureşan, de la PPE:

"600.000 de oameni au ieşit în stradă contra Guvernului. Credeţi că Guvernul lucrează pentru oameni sau împotriva lor? Oamenii vor valori europene, politicienii nu. Preşedintele PSD e condamnat pentru fraudă electorală. Credeţi că un infractor dovedit, doftoricind legile justiţiei, întăreşte justiţia sau o slăbeşte? Românilor care protestează trebuie să le transmitem că Europa îi vede şi că ei contează şi distinge între ei şi politicienii corupţi."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Maria Grapini, de la S&D:

"Doamna comisar, sunteţi decepţia zilei mele de astăzi, vă las o broşurică să vedeţi câte modificări s-au făcut de către magistraţi şi veţi înţelege că modficarile Justiţiei sunt o necesitate. Cum adică să puneţi în titlul dezbaterii că modificările justiţiei afectează statul de drept? Dimpotrivă, nemodificarea lor afectează statul de drept. Doamna Macovei a modificat pe proprie răspundere legile Justiţiei şi mii de oameni au fost băgaţi în puşcarie pe legile doamnei Macovei. Acum, domnul Tudorel Toader se chinuie să repare."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Laszlo Tokes, de la PPE:

"Era timpul să nu se mai acţioneze cu două măsuri şi să acţioneze doar împotriva Poloniei şi Ungariei, ci şi împotriva României. Iohannis s-a implicat ca justiţia să rămână independentă. La învestirea doamnei Dăncilă s-a explicat că justiţia nu poate fi încălcată. Acelaşi mesaj îl transmit şi oamenii de pe străzi. E vorba aici de un Guvern tot socialist, comunist. Nimeni care e inculpat, suspectat, nu poate fi la putere."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Cristian Preda, de la PPE:

"Nu avem o ţară de mâna a doua ci un Guvern de mâna a şaptea. Dacă nu era aşa, o aveam aici pe doamna Dăncilă. Când are ocazia să apere Guvernul stă acasă de frică. S-a spus că Toader este membru al Comisiei de la Veneţia. Dar când Juncker şi Timmermans au cerut să se consulte Comisia de la Veneţia, cine s-a opus primul? Chiar domnul Toader. Politicienii noştri apără impostura, plagiatul. Nu vă e ruşine, pesediştilor?!"

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Dan Nica, de la S&D:

"Azi au fost spuse atâtea neadevăruri încât ar trebui înfiinţată şi Minciuna Ucide. Ministrul Justiţiei nu a fost lăsat să vorbească pentru că nu adevărul interesa astăzi (procedura nu permite să vorbească ministrul Justiţiei, ci premierul care a fost invitat dar n-a venit - n.r.)".

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Daniel Buda, de la PPE:

"Guvernarea PSD/ ALDE ne demonstrează că progresul Justiţiei nu e ireversibil. S-a încercat suobrdonarea Justiţiei de către factorul politic. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă. Nimeni nu neagă dreptul Parlamentului de a legifera dar nu se pot juca cu parcursul european al UE şi independenţa Justiţiei. Consider că se impune demararea unui amplu proces de consultare cu societatea civilă, Comisia de la Veneţia."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Mircea Paşcu, de la S&D, în engleză:

"Din 2005, România are un sistem care se bazează pe protocoale secrete între seviciile de informaţii şi autorităţi? De ce să fie secrete dacă sunt constituţionale? S-au folosit instrumente de atacare a rivalilor politici, în ultimii doi ani mass-media e plină de ştiri cu privire la abuzuri în lupta anticorupţie şi de un număr covârşitor de cazuri care apar în faţa justiţiei, de asemenea, articolele declarate neconstituţionale de CCR vin să pună sub semnul întrebării suveranitatea României. Şi atunci, mă întreb, de ce România ar trebui să fie mai supravegheată acum decât în timpul lui Ceauşescu?"

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Monica Macovei, de la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR):

"Românii au strigat în stradă "Vrem Justiţie nu Corupţie!", românii vor în Europa şi asta vrem şi noi. PSD şi ALDE vor să ne scoată din Europa. Această coaliţie şi ministrul Justiţiei mint cu neruşinare spunând că aceste legi vor transpune directive europene. Nu-i adevărat. Directiva privind prezumţia de nevinovăţie n-a fost transpusă nici acum.

Prin modificarea Codurilor penale vor fi afectate şi ţările membre în anchetarea infracţiunilor transfrontaliere. De exemplu, vor ca o investigaţie să înceapă numai după ce persoana investigată e informată. Mai poţi face flagrant?! Mai poţi face flagrant?

O altă modificare - vor fi şterse din calculator dovezi privind alte infracţiuni. Dacă descoperi filme cu pornografie infantilă vor fi şterse. Vorbesc pentru ţara mea nu pentru partid."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Mircea Diaconu, de la Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE):

"Ministrul Justiţiei este membru al Comisiei de la Veneţia. Şi eu sunt îngrijorat de statul de drept din Roamania, are probleme. Acum 10 ani au fost modificate legile justiţiei prin asumarea răspunderii şi au dat preşedintelui prerogative de numire a magistraţilor. De atunci, România are cele mai multe condamnări la CEDO.

Mii de cetăţeni au fost interceptaţi în perioada alegerilor pe motiv de terorism. Statul de drept are probleme în România. Conform Constituţiei noastre, Parlamentul poate repara aceste lucruri şi nu trebuie să dea socoteală nimănui!"

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Victor Boştinaru, de la grupul S&D:

"Comisia fie nu cunoaşte situaţia din România, fie închide ochii la anumite aspecte. Cât despre modificările legilor Justiţiei sunt în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi CCR. Refuz să cred că soluţii europene nu sunt acceptate pentru România. Refuz să cred că ţara mea e tratată ca ţară de mâna a doua! Un protocol secret încheiat între DNA şi SRI a permis să se facă poliţie politică. Procurorii au făcut abuzuri. Comisia a ştiut şi a tăcut."

Boştinaru continuă să îşi ţină discursul, deşi şi-a depăşit timpul şi i se tot spune "grazie, grazie", dar nu se opreşte.

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Marie-Jean Marinescu, de la grupul PPE:

"România nu este vinovată, nici românii, este vorba de acţiunea unui grup de parlamentari vremelnic majoritari şi a unui Guvern mereu în schimbare care încearcă să devieze România de la parcursul unui stat de drept. Înţeleg că aţi întâlnit pe dl ministru al Justiţiei şi văd că nu v-a convins.

Şefa lui a fost deputat aici, ştie foarte bine regulile, a asistat la dezbateri similiare unde primul ministru a participat şi a putut să-şi spună punctul de vedere. Premierul trebuia să fie aici. Legile Justiţiei trebuie să asigure independenţa Justiţiei, nu să o subordoneze justiţiei. Tratatul României prevede măsuri, CE trebuie să le aplice. Condiţionarea fondurilor europene ar afecta cetăţenii, nu Guvernul".

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Norica Nicolai, de la grupul S&D, ţipă la comiarul european Vera Jourova şi la restul auditoriului:

"Presupunem existenţa unor legi în vigoare. La Bucureşti avem intenţia de a legifera, nici legile justiţiei nu sunt în vigoare, nici nu am avut nicio discuţie depre modificările Codurilor penale. Discuţiile de azi nu-şi au rostul decât în ideea unui partizanat politic. Nu doresc să cred că prin discuţiile de azi doriţi să împiedicaţi un Parlament naţional să legifereze. Ar fi de neacceptat.

Cum respectaţi prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile? Ce aţi făcut, doamna comisar, când sute de oameni au fost trimişi în închisoare şi achitaţi, când sute de cetăţeni au fost interceptaţi ilegal? Serviciile au fost implicate. Ce s-a făcut când state membre au dat mită în România, s-au închis dosare pentru că nu coveneau unor state membre? Justiţia se înfăptuieşte cu bună-credinţă, onestitate şi corectitutdine şi numai de astfel de valori nu daţi dovadă în dezbaterea de azi."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Traian Ungureanu, de la PPE:

"PSD susţine că face reforma justiţiei, dar cine are încredere în PSD? Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul în care fură? PSD a câştigat alegerile după ce a promis marea cu sarea pentru cetăţeni. Însă prima iniţiativă a fost modificarea legilor penale. Modificările aduse de PSD legilor justiţiei fac din procurori instrumente la mâna şefilor. PSD a schimbat două Guverne pentru că nu au vrut să îi salveze de lege pe liderii PSD.

Acum anchetaţi penal sunt membri ai Guvernului. Întrebat de ce sunt numiţi penali în Guvern, un fruntaş PSD a răspuns "pentru că putem". Parlamentul European trebuie să transmită PSD că a câştigat alegerile, nu justiţia. Ideea cu condiţionarea fondurilor europene nu e bună, ar pedepsi cetăţenii."

Reprezentanta PSD Maria Grapini îl întreabă pe Ungureanu: "Dvs, recunoaşteţi Constituţia? Art. 61 spune că Parlamentul este organul suprem şi unica instanţă legiuitoare. Legile justiţiei au fost trecute prin Parlament după dezbateri?"

"Da, au fost trecute prin Parlament dar nu rezolvă prin nimic chestiunile la care trebuie să răspundă Guvernul român", a replicat Ungureanu.

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Laurenţiu Rebega, de la Grupul politic Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, după ce a citit primele două articole din Constituţie:

"Niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Astăzi suntem martorii unei dezbateri care ar trebui să aibă scop invers. Dezbaterea de astăzi este o dezbatere de exemplu, statul de drept nu e o valoare divină inalterabilă ci un construct uman care trebuie renovat în permanenţă.

Discuţiile de la UE nu pot să se substituie soluţiilor şi solutile trebuie să le găsim noi, românii, în România. UE trebuie să înţeleagă că România nu este o ţară de mâna a doua cu cetăţeni de mâna a doua. Am fugit prea mult de URSS ca să dăm peste UE."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Ska Keller, de la Grupul Verzilor din Europa:

"Corupţia e în continuare un flagel pe care nu l-am depăşit. Fiecare stat membru are corupţie dar important e ca fiecare stat să recunoască şi să lupte contra ei. Corupţia distruge esenţa societăţii şi duce la pierderi foarte mari de fonduri care ar putea ajunge în alte părţi. În România, zeci de mii de români sunt pe străzi împotriva unei elite politice corupte. După ce s-au făcut progrese foarte mari, acum ceea ce vedem sunt paşi înapoi, se merge înapoi şi acest lucru e un lucru negativ pentru români şi UE.

Cetăţenii români sunt cetăţeni UE. Prin noile legi procurorii nu mai au instrumente de investigaţie, curţile sunt supuse unui control politic iar unele abuzuri sunt dezincriminate. Noi sperăm ca Parlamentul să urmeze recomandările CCR şi să facă aceste legi compatibile cu standardele europeane. Vedem condiţiile proaste din şcolile româneşti, din spitale, unde te poţi îmbolnăvi mai rău.

Cetăţenii românii sunt cetăţeni europeni şi au aceleaşi drepturi ca toţi cetăţenii UE, de aceea nu putem accepta ca românii să nu poate circula în Schengen şi să nu aibă aceleaşi drepturi."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Sophia in 't Veld, de la Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE):

"Eu sunt dintr-o generaţie care a fost marcată de căderea zidului Berlinului. (...) Anul viitor România va prelua preşedinţia Consiliului European şi e păcat de imaginea pe care o va proiecta. Aş invita Guvernul României să ceară avizul Comisiei de la Veneţia şi poate că ar fi bine ca o delegaţie LIBE să meargă în România, să discute cu toate părţile implicate şi să înţeleagă ce se întâmplă acolo."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Josef Weidenholzer, vice-lider al Grupului S&D:

"România e o ţară foarte importantă, cu mare potenţial şi nu suntem indiferenţi când se exprimă critici. Disponibilitatea de a participa la discuţii înseamnă şi voinţa să găseşti soluţii şi să explici transparent. Salutăm faptul că ministrul Justiţiei e aici şi regretăm că nu a putut lua parte la discuţii. Vrem să ştim dacă reformele sunt conforme acquis-ului comunitar şi dacă standardele au fost respectate."

* * *

UPDATE. Europarlamentarul Roberta Metsola, de la Grupul Partidului Popular European (PPE):

"Situaţia din România rămâne preocupantă. Am văzut încercări din partea Guvernului de a suprima magistratură, de a dilua şi corupe legislaţia şi să invoce majoritatea electorală ca o scuză de a face ce vrea. Ştiu că unii vor clama vor spune că Parlamentul European şi CE nu trebuie să interfereze, sau încearcă să arate că există o motivaţie greşită. E doar o justificare pe care o folosesc politicienii fără scrupule care încearcă să scuze ce e de nescuzat.

Însă ei greşesc, UE nu poate să închidă ochii şi cu siguranţă PPE nu o va face pentru că românii nu sunt cetăţeni de rangul doi, dimpotrivă ei merită o ţară unde statul de drept e respectat, unde corupţia e combătută, tribunalele protejate şi legile nu sunt schimbate pentru a îi proteja pe politicienii la putere.

Românii au fost pe această cale de un an de zile şi au ieşit în stradă iarnă pe zăpadă, au fluturat steaguri europene pentru ca ei cred într-o Europa care e nu e doar un bloc economic ci garanţia unor valori comune şi promisiuni împărtăşite. Şi acum nu vorbim doar despre România, e vorba despre noi toţi. Fiecare stat membru trebuie să înţeleagă ca cei ce se întâmplă la Bucureşti îi afectează şi pe cei de la Paris. Suntem diferiţi ca naţiuni, dar suntem legaţi. Iar dacă statul de drept e o problemă într-unul din state toate celelalte sunt afectate şi iată de ce Comisia are dreptul să acţioneze de câte ori ale loc o ameninţare.

Eu m-am întâlnit cu câţiva dintre români care militează pe străzi, e vorba pensionari, profesori, studenţi, ei nu sunt politicieni, ei îşi doresc o ţară şi o uniune unde toată lumea e tratată egal în faţa legii, corupţia e eradicată şi unde a câştiga nişte alegeri nu înseamnă că ai dreptul să divizezi o ţară aşa cum vrei tu. Închei prin a spune Mulţumesc, va auzim, de acolo de pe stradă!"

* * *

UPDATE. A luat cuvântul comisarul european pentru justiţie Vera Jourova:

"Procedurile pe legile Justiţiei au dus la îngrijorări atât în ţară cât şi în străinătate, românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificări şi îngrijorarea lor că aceste măsuri ar putea slăbi independenţa justiţiei. Comisia nu a ascuns că e de aceeaşi părere şi împărtăşeşte aceste îngrijorări. GRECO a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie şi va întocmi un raport ce va fi publicat în martie. CSM, care este garantul constituţional al independenţei justiţiei, a dat o opinie negativă legilor Justiţiei spunând că există un efect negativ asupra sistemului judiciar. Aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios în procesul legislativ. De aceea, întrebarea pe care noi o adresăm autorităţilor române rămâne deschisă -şi anume, procesul acesta ţine cont de interesul legitim al independenţei justiţiei? (...)

Pe 21 decembrie, Parlamentul a adoptat în procedura de urgenţă legile, care au fost repinse de CCR, care a declarat neconstuţionalitatea unor prevederi. Aceste chestiuni trebuie analizate cu grijă, aici trebuie respectate standarde europene, Consiliul Europei are, de asemenea, prinicpii care spun că în sistemul judiciar nu pot fi făcute reforme atât de profunde. Comisia consideră că legile Justitei pot fi îmbunătăţite şi să fie legi bune. Acesta este un moment crucial.

Primele 2 proiecte s-au întors în Parlmanet în urma sentintelor CCR, iar dezbaterea din Parlament ar trebui să fie folosită pentru oportuntiatea de a avea un dialog deschis şi franc pentru a crea un climat de încredere, aş vrea să repet apelul lui Juncker şi Timmermans, către Parlamentull român, să continue acţiunile, să continue dezbaterea şi să construiască un consens pentru a îmbunătăţi lupta contra corupţiei. Preşedintele României are de asemenea un rol cheie de jucat în acest proces. Şi din reuniunea colegilor comsiarilor ştiu că dânsul ia acest lucru foarte în serios."

* * *

UPDATE. Dezbaterile au început.

Europarlamentarul PSD Dan Nica a cerut ca ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care este în sală, să i se permită să ia cuvântul sau măcar să răspundă la întrebări, argumentând că acest lucru ar da o notă de seriozitate discuţiilor pe care românii o vor aprecia.

Solicitarea lui a fost însă respinsă pentru că procedura permite ca în PE să ia cuvântul premierul, adică Viorica Dăncilă, care a fost invitată dar nu a venit. Tudorel Toader poate vorbi sau va vorbi în audierile ce vor avea loc în comisia LIBE.

* * *

Controversatele modificări ale legilor Justiţiei şi cele ale codurilor penale au încetat de mult să fie o problemă care priveşte strict România. Percepute de mulţi români drept o ameninţare la adresa democraţiei, acţiunile coaliţiei la putere au stârnit îngrijorare şi la Strasbourg, miercuri, în Parlamentul European, eurodeputaţii urmând să dezbată cu reprezentanţi ai Consiliului UE şi Comisiei Europene actuala reformă a sistemului de justiţie din România şi posibila ameninţare la adresa statului de drept.

Dezbaterea va începe în jurul orei 17:45 (ora României), şi va fi transmisă în direct prin intermediul paginii de Facebook a Biroului de Informare a Parlamentului European în România.

În prezentarea făcută acestui eveniment, Biroul de Informare a PE reaminteşte că "Paramentul României a aprobat recent o revizuire a sistemului judiciar, prin modificarea a trei legi care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea sistemului judiciar şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Parlamentul a modificat, de asemenea, regulile privind conflictul de interes şi plănuieşte să modifice codul penal şi de procedură penală.

Aceste evoluţii au declanşat o serie de proteste în România. Săptămâna trecută, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea privind impactul pe care aceste modificări l-ar putea avea asupra independenţei sistemului de justiţie din România şi a capacităţii sale de a lupta eficient cu corupţia".

"Săptămână importantă la Parlamentul European: dezbatem în plenul de la Strasbourg situaţia justiţiei din România ca urmare a încercărilor PSD şi ALDE de a slăbi sistemul judiciar. Este o dovadă clară că încercările PSD şi ALDE de a controla şi slăbi justiţia nu trec neobservate şi că există o îngrijorare serioasă la nivelul Uniunii Europene faţă de direcţia în care se îndreaptă România", comentează, pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne