În R. Moldova şedinţele de judecată vor fi înregistrate video

Înregistrarea video a şedinţelor de judecată urmează să permită monitorizarea acţiunilor procesuale realizate pe parcursul judecării cauzelor, contribuind la sporirea transparenţei actului de justiţie, afirmă Ministerul Justiţiei al RM.
Sală de judecată
Sală de judecată (The Epoch Times România)

Începând cu data de 17 aprilie, în Republica Moldova este testat sistemul de înregistrare video a şedinţelor de judecată. Testarea va avea loc timp de 4 luni, în două instanţe: Curtea de Apel Bălţi şi Judecătoria Soroca.

Astfel, în prima etapă a perioadei de testare, ce va dura o lună, urmează să fie efectuate înregistrările video propriu-zise, cu acordul prealabil al participanţilor, iar în cea de-a doua etapă, timp de trei luni, vor fi studiate şi analizate rezultatele testării.

Potrivit Ministerului Justiţiei de la Chişinău, din activitatea de testare a înregistrării video sunt excluse acţiunile procesuale, dosarele sau materialele care, potrivit legislaţiei în vigoare, urmează a fi examinate în şedinţe închise sau sunt dispuse spre examinare în şedinţă închisă la cererea părţilor. De asemenea, nu vor fi înregistrate video şedinţele de judecată care au loc în cadrul procedurilor fără participarea părţilor.

”Înregistrarea video a şedinţelor de judecată va permite monitorizarea acţiunilor procesuale realizate pe parcursul judecării cauzelor, fapt ce va contribui la sporirea transparenţei actului de justiţie şi la realizarea unei bune administrări a justiţiei ca serviciu public.

Totodată, în perspectivă, înregistrările şedinţei de judecată vor putea fi solicitate şi de către organele de control judiciar care vor avea posibilitatea de a aprecia legalitatea desfăşurării procesului şi a măsurilor procesuale dispuse, asigurându-se, în acest mod, dreptul la un proces echitabil”, notează Ministerul Justiţiei.

De menţionat că echipamentele de înregistrare video au fost procurate şi instalate în toate instanţele din R. Moldova cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Programului pentru Justiţie Transparentă. Ele vor fi utilizate pentru crearea unui sistem unic de videoconferinţă şi vor permite organizarea şedinţelor de judecată cu participarea persoanelor de la distanţă, inclusiv a celor deţinute în instituţiile penitenciare.

Un sondaj de opinie realizat în luna februarie de Magenta Consulting la iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii arată că doar unul din cinci moldoveni are încredere în judecători şi doar 16% dintre cetăţeni au încredere în justiţia moldoveană. Autorii cercetării au chestionat separat persoane care au avut de-a face personal cu instanţele de judecată, şi cele care n-au fost niciodată puse într-o asemenea situaţie, însă diferenţa de percepţie este minimă. Peste 60% dintre toţi respondenţii consideră că cetăţenii din Republica Moldova nu sunt egali în faţa legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe