În Kosovo au loc alegeri parlamentare anticipate

A început scrutinul parlamentar în Kosovo, solicitat cu un an mai devreme după ce premierul Isa Mustafa a pierdut votul de încredere luna trecută. Următorul guvern va trebui să rezolve relaţiile tensionate cu Serbia şi corupţie endemică din Kosovo.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.06.2017

Alegătorii merg duminică la secţiile de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Kosovo, fiind doar cel de-al treilea astfel de scrutin de când ţara şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008.

Aproximativ 1,8 milioane de alegători înregistraţi sunt eligibili pentru scrutinul de duminică. Aceste alegeri anticipate au fost cerute după prăbuşirea de luna trecută a cabinetului premierului Isa Mustafa.

Sondajele de opinie au indicat că alegerile ar putea fi câştigate de coaliţia naţionalistă care susţine Partidul Democrat din Kosovo (PDK) al preşedintelui Hashim Thaci, în timp ce aliatul acestuia, Ramush Haradinaj din Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK) are şanse mari să revină în funcţia de premier. Haradinaj a fost, de asemenea, comandant al rebelilor care au luptat împotriva conducerii sârbe în Kosovo în perioada 1998-1999.

În luna aprilie, o instanţă din Franţa a respins o cerere de extrădare din partea Serbiei pe numele lui Haradinaj. Serbia îl consideră criminal de război pentru conducerea rebeliunii în Kosovo.

Relaţiile cu Serbia şi Uniunea Europeană se vor afla pe primele poziţii ale agendei următorului guvern kosovar.

Haradinaj a indicat o potenţială revizuire la discuţiile intermediate de UE între Belgrad şi Pristina în vederea normalizării legăturilor dintre cele două state. Acesta a declarat că negocierile vor cointinua dacă Serbia recunoaşte Kosovo, o perspectivă destul de improbabilă.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008 şi de atunci a fost recunoscut de 114 ţări în lume. UE şi SUA aşteaptă ca atât Kosovo cât şi Serbia să fie dedicate dialogului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor