In Chisinau creste numarul de demolari neautorizate a monumentelor de arhitectura

Chişinău (wikipedia.org)
Epoch Times România
27.05.2011

Un monument de arhitectura inseamna istorie, patrimoniu, identitate si mandrie intr-un oras.

La Chisinau, in fiecare an dupa 1995, 80 monumente au fost demolate, iar altele 155 au fost modificate fara nicio autorizatie, raporteaza Publika.TV .

O cladire-monument a fost facuta una cu pamantul in seara de Craciun in plin centrul Capitalei, la intersectia strazilor Banulescu-Bodoni si Columna. Vinovatul nu a fost pedepsit nici pana astazi.

Un alt monument, conacul urban Rascanu-Derojinschi, in 20 de ani a ajuns o ruina. Proprietarul acestui edificiu este compania "Max-Elegant" care l-a cumparat de la stat.

Potrivit lui Ion Stefanita, directorul Agentiei de inspectare si restaurare a monumentelor se doreste ruinarea acestui edificiu intentionat deoarece se proiecteaza un hotel gigantic din sticla si beton, ceea ce este inadecvat pentru un centru istoric al orasului Chisinau.

Proprietarii nu au fost de gasit ca sa comenteze afirmatiile directorului Agentiei pentru restaurarea monumentelor.

Zona veche a orasului nu mai este asa de veche. Putine cladiri din Chisinau au reusit sa-si pastreze autenticitatea. Locul cladirilor vechi este ocupat de imobile cu zeci de etaje, construite in ultimii ani.

Primaria, responsabila la randul ei de aceste cladiri, a montat placute informative. Fiecare a constat 2.200 lei.

"Daca statul, daca noi, municipiul, vom ajuta proprietarii acestor cladiri nu vor avea loc aceste demolari" potrivit lui Nistor Grozavu, primar interimar al Capitalei.

Potrivit statisticilor, Centrul istoric al Capitalei include 977 de edificii de arhitectura de importanta locala si nationala, inscrise in Registrul monumentelor ocrotite de stat. Ocrotite doar pe hartie - reprezentantii primariei capitalei sustin ca toate demolarile au fost neautorizate si ca au sesizat procuratura. Apoi au urmarit, cu pasivitate, desfasurarea anchetelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor