În China au dispărut peste 27.000 de râuri în 20 de ani

În China, timp de 20 de ani, au dispărut peste 27 000 de râuri
În China, timp de 20 de ani, au dispărut peste 27 000 de râuri (epochtimes.com)

Recent, autorităţile chineze au publicat un nou studiu privind resursele de apă disponibile pe teritoriul ţării. S-a dovedit că, în ultimii 20 de ani, în China au dispărut peste 27.000 de râuri.

Potrivit presei chineze, la finele lunii martie, Ministerul Resurselor de Apă din China, împreună cu Departamentul Naţional de Statistică, au publicat "Raportul privind prima verificare a resurselor de apă din China”. Documentul menţionează că, la momentul actual, în China sunt în jur de 22.909 râuri, cu o suprafaţă de 100 de kilometri pătraţi.

Potrivit statisticilor, în anii 90, numărul acestora depăşea cifra de 50.000, sugerând faptul că peste 27.000 de râuri din întreaga ţară au încetat pur şi simplu să mai existe.

În 2009, la Wuhan a avut loc conferinţa ”Lacurile lumii”, la care participanţii au constatat că în cei 50 de ani de dezvoltare accelerată a industriei chineze, dispar în medie câte două lacuri pe an.

De asemenea, în China, devine din ce în ce mai acută problema poluării masive a râurilor şi lacurilor.

Încă din 2003, raportul Ministerului Resurselor de Apă privind rezultatele testării apei fluviilor şi râurilor chineze, a stabilit că calitatea acesteia în proporţie de 29% din 700 de râuri majore din ţară, corespund gradului 1 şi 2 de poluare (adică potrivită pentru băut), 30% din râuri - gradului 3 (potrivită pentru înot), 16% - corespund gradului 4 (periculoasă pentru contact cu corpul uman), 25% - gradului 5 (pierderea completă a valorii de consum).

Deja în 2003, 38% din apele râurilor chineze majore, Hunahe, Huaihe şi Liaohe, se conformau gradului 5 de poluare. În acelaşi an, 50% din apa râului Haihe, pe malurile căruia trăiesc peste 10% din populaţia Chinei, se caracteriza printr-o infestare extrem de severă.

În afară de poluarea industrială, râurile chineze sunt distruse masiv şi de construcţia centralelor hidroelectrice (CHE) din întreaga ţară.

Potrivit ecologiştilor chinezi, râurile existente în China, deja de mult timp nu mai sunt folosite în scopuri agricole, ci deservesc mai degrabă hidrocentralele electrice, reuşind cu greu să satisfacă nevoile economice ale Chinei în continuă creştere.

Potrivit ediţiei chineze a "News Economic Daily", începând cu anul 2000, în provincia Hunan s-a produs un adevărat boom al construcţiei centralelor hidroelectrice. În 2011, numărul CHE doar în această provincie, a depăşit 4.100 de unităţi.

Oficialii locali de la Biroul de Protecţie a Mediului au recunoscut că construcţia atâtor centrale hidroelectrice a avut un impact extrem de distrugător asupra râurilor şi faunei acestora, dar, în acelaşi timp, nu a avut nici o influenţă asupra politicii autorităţilor în domeniul respectiv.