În ce măsură este Rusia interesată de Serbia?

(photos.com)
Epoch Times România
03.07.2012

Ce-i atrage cel mai mult pe ruşi în Serbia? Care sunt interesele politice şi strategice ale Rusiei în Serbia şi pe ce loc se află Serbia în topul ţărilor care prezintă interes pentru Federaţia Rusă? Potrivit cotidianului sârb Politika, în ultimul timp prezenţa Rusiei în Serbia s-a majorat atât de tare, încât până şi cel mai înverşunat adversar al vânzării companiei NIS gigantului rus Gazprom, liderul partidului Regiunile Unite ale Serbiei, Mladjan Dinkic, a ajuns să conştientizeze oportunitatea stabilirii unei cooperări între URS şi 'Rusia Unită' a lui Putin şi Medvedev, desfăşurând vizite în capitala rusă.

După cum precizează istoricul şi economistul Dragomir Andjelkovic, până la mijlocul deceniului trecut interesele politice ale Rusiei se limitau în primul rând la faptul că prin sprijinul principial acordat politicii sârbe în problema Kosovo, prin susţinerea statutului aprobat la Daytona al Republica Srpska şi prin cooperarea în domeniul culturii Rusia încerca să reducă nu doar distanţarea politică, ci în general distanţarea socială a Serbiei.

Apoi, Moscova a introdus în relaţiile cu Serbia aspectul strategic, care se referă la geopolitica energetică. În afară de aceasta, pentru Moscova este important să pareze extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Rusia doreşte ca la NATO să nu mai adere nicio altă republică ex-sovietică - în primul rând Ucraina - iar blocarea procesului aşa-zisei integrări euroatlantice a teritoriului sârb are pentru Rusia o substanţială importanţă simbolică. Astfel, neutralitatea militară a Serbiei nu are mare importanţă în sens militrar clasic, însă are în sens psihologic, atât pentru opinia publică rusă, cât şi pentru cea ucraineană.

Potrivit lui Andjelkovic, Serbia nu se află într-o regiune prioritară pentru Moscova. 'Aceasta înseamnă că de dragul nostru Rusia este dispusă să-şi strice relaţiile cu SUA şi cu alte câteva ţări occidentale doar într-o anumită măsură, însă fără să rişte', evaluează situaţia istoricul sârb.

La fel consideră şi Igor Novakovic, colaborator al Centrului de Securitate şi Relaţii Internaţionale (fondul ISAC). Acesta afirmă că Serbia nu se numără printre partenerii prioritari ai Rusiei, cum sunt în special fostele republici ale Uniunii Sovietice.

'Rusia vede Serbia în primul rând ca pe o ţară europeană, cu ajutorul căreia şi-ar putea amplifica influenţa economică, precum şi prezenţa în sectorul energetic al ţărilor din regiune. În afară de aceasta, Serbia îi este utilă Rusiei în calitate de stat neutru din punct de vedere militar, adică de ţară care nu face parte din NATO şi care va sprijini iniţiativele Rusiei în cadrul forumurilor internaţionale', subliniază Novakovic.

În opinia lui Novakovic, relaţiile ruso-sârbe de partid nu au o importanţă la fel de mare precum cele pe care partidele din Serbia le au cu partidele europene. În afară de aceasta, cooperarea cu partidele europene este realizată de forţele politice locale în principal prin intermediul organizaţiilor internaţionale, mai ales al celor care le reunesc pe baza convingerilor ideologice în cadrul Parlamentului European, ceea ce înseamnă că actualul statut al partidelor sârbe în PE constituie o pregătire pentru viitoarea cooperare la nivelul UE şi oferă contacte utile cu o serie de actuali şi viitori lideri ai ţărilor membre ale UE.

'În interiorul Serbiei, atunci când lucrurile se referă la centrele de putere euroatlantice, ruşii acţionează după principiul 'lăsaţi interesele noastre energetice în pace, iar noi nu vom crea o ameninţare la adresa intereselor voastre', conchide Andjelkovic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor