În Anglia a fost găsită ceea ce experţii consideră a fi "uşa iadului" [video]

Semne apotropaice în peştera situată în Creswell, Anglia
Semne apotropaice în peştera situată în Creswell, Anglia (Creswell Heritage Trust/Historic England)

În multe religii se afirma că iadul există. Fie că este adevărat sau nu, dacă există o poartă pe Pământ spre această lume subterană aceasta ar putea fi o peşteră situată în Creswell, în centrul Angliei. Aici, experţii au găsit o serie de inscripţii care arată că aceasta ar fi, de fapt, intrarea spre iad.

În această peşteră a fost descoperită cea mai mare concentraţie de urme apotropaice din lume. Semnele apotropaice, sau obiecte şi formule magice, sunt destinate apărării împotriva duhurilor rele sau a tot ceea ce poate fi dăunător. Amuletele ar intra în această clasificare.

Ei bine, în Creswell, raportează The Guardian, există mii de amulete. Sunt litere, simboluri, desene.

Până în prezent, se credea că sunt un fel de "grafite victoriene", explică Paul Baker, directorul Creswell Heritage Trust. "N-am avut nicio idee de ceea ce ar putea reprezenta. Vă puteţi imagina cât de prost ne-am simţit?", spune Baker publicaţiei din Londra.

Doi experţi - Hayley Clark şi Ed Waters - au avertizat că ceea ce se afla la intrarea în peşteră nu era ceva obişnuit. Nu sunt câteva semne, ci mii. "Sunt peste tot. Cât de multă frică ar fi trebuit să existe?", se întreabă Baker.

Semnele, printre care se numără "V" (ca invocare la Fecioara Maria), cruci, literele "PM" (Pace Maria, în latină) ar putea servi pentru a îndepărta ceva ce locuitorii din zonă credeau că ar fi trăit în această peşteră ."Ar fi putut fi orice, zâne, duhuri rele ...", speculează Baker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Cultură