În 2013, o sumă de 30 de milioane de lei va intra în contul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 3
alte articole
Banii pe care administraţia locală nu i-a cheltuit în 2012, vor fi investiţi în acest an pentru reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 3, notează b365.ro. Consiliul Local Sector 3 a luat decizia să investească în acest scop suma de 30 de milioane de lei. Conform reprezentanţilor administraţiei locale , excedentul bugetar de anul trecut este în valoare de 98 milioane de lei în total, dar numai o parte din bani vor fi direcţionaţi spre anveloparea termică a locuinţelor.
"Aceste sume vor fi folosite până la votarea bugetului pe 2013. În cei 98 de milioane de lei sunt şi excedente din anii trecuţi", a afirmat Olga Cojocaru, directorul economic din Primăria Sectorului 3.
Deşi Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a promis în campania electorală va anvelopa gratuit blocurile, consilierii locali au aprobat, la finele lui 2012, o hotărâre care prevede că locuinţele vor fi reabilitate termic contracost, între 10-30%, în funcţie de venituri, la lucrările făcute din fonduri europene.
Prin urmare, în prima fază costurile vor fi plătite integral de administraţia locală, dar apoi banii vor fi recuperaţi de la locatari.
Banii ar urma sa fie recuperaţi de primărie de la locatari, în termen de 10 ani. "Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti va asigura cota de contribuţie proprie a asociaţiilor de proprietari necesară implementării proiectelor pentru eficientizarea energetică în conformitate cu Programul Operaţional Regional 2007-2013- Axa prioritară 1- Sprijinirea Dezvoltării durabile a oraşelor- poli urbani de creştere, Domeniul Major de Intervenţie 1.2. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe", scrie în raportul de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre.
Totuşi, astfel apare o discriminare între locuitorii din Sectorul 3 care au beneficiat gratuit de reabilitarea termică şi cetăţenii care vor plăti de acum înainte. Până în prezent, trei asociaţii de proprietari din acest sector au renunţat anveloparea termică făcută integral de primărie, pentru care locatarii nu plăteau niciun ban, şi au optat pentru programul de reabilitare din fonduri europene. Doar că, în urma acestei decizii, locatarii plătesc între 10-30% din costurile de anvelopare.
Preşedinţii asociaţiilor de proprietari susţin că nu mai vor să aştepte programul de reabilitare termică plătit integral de primărie din cauză că durează foarte mult.
Locatarii vor plăti între 10-30% din costuri, conform veniturilor
În programul de reabilitare termică din fonduri europene, locatarii plătesc proporţional cu veniturile vecinilor din bloc. Astfel costurile pe care le vor suporta bucureştenii pentru anveloparea blocurilor de locuinţe sunt următoarele:
- 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro.
- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
- 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.
Pentru regiunea Bucureşti- Ilfov, alocarea financiară de la UE pentru reabilitarea termică cu fonduri europene este de 22,8 milioane euro. Finanţarea proiectelor se face după principiul "primul venit, primul servit".
Primăria Sectorului 3 caută firmă o firmă specializată care să asigure servicii de proiectare tehnică pentru reabilitare
Reprezentanţii primăriei Sectorului 3 caută, în momentul de faţă, o firmă specializată care să asigure servicii de proiectare tehnică pentru reabilitarea termică a blocurilor cu regim de înălţime S P 10 din sector. Administraţia locală este dispusă să plătească pentru acest lucru circa 565.000 de lei, potrivit anunţului publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Pe data de 13 martie 2013 urmează să fie deschise ofertele trimise la licitaţie. Cei care vor participa la această licitaţie trebuie să întocmească toată documentaţia pentru executarea lucrărilor de intervenţii pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din Sectorul 3'' care cuprinde:
- Expertiză tehnică
- Auditul energetic
- Certificatul de performanţă energetică aferent blocului de locuinţe înainte de realizarea lucrărilor de intervenţii
- Documentaţia de avizare pentru lucrările de intervenţii şi devizul general
- Documentaţia tehnică pentru autorizarea lucrărilor de intervenţii şi obţinerea avizelor şi acordurilor necesare emiterii autorizaţiei de construcţie (DTAC)
- Proiectul Tehnic (PT)
- Detalii de execuţie (DDE) şi listele de cantităţi lucrări
- Caietul de sarcini aferent documentaţiei de atribuire pentru execuţia lucrărilor de intervenţii
- Certificatul de performanţă energetică aferent blocului de locuinţe după izolarea termică.