Împins la colţ de Occident, Putin va vizita Egiptul în 9-10 februarie


Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.02.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin, tot mai izolat de Occident, va călători în Egipt în 9-10 februarie pentru a discuta despre dezvoltarea legăturilor bilaterale şi problemele regionale din Orientul Mijlociu.

Kremlinul a declarat în 4 februarie că preşedintele Putin şi omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi vor discuta despre situaţia din Irak, Siria şi Libia şi despre conflictul dintre Israel şi palestinieni.

Totodată, cei doi şefi de stat au pe agendă discuţii privind amplificarea tuturor relaţiilor ruso-egiptene, incluzând sectoarele politic, economic, comercial şi umanitar.

Egiptul, cel de-al doilea cumpărător de grâu rusesc, a fost afectat de decizia Moscovei de a reduce exporturile de grâne cu scopul de a ţine sub control creşterea preţurilor interne în mijlocul unei crize economice, a raportat RFE/RL.

Această criză a fost declanşată de aplicarea sancţiunilor occidentale datorită anexării peninsulei Crimeea şi a rolului Kremlinului în conflictul separatist din estul Ucrainei, de scăderea preţurilor la petrol şi o devalorizare usturătoare a rublei.

Rusia, cel de-al doilea exportator de arme din lume, urmăreşte de asemenea să întărească legăturile militare cu Egiptul, care se confruntă cu multe probleme interne.

Militanţii islamişti care doresc să răstoarne guvernul egiptean au desfăşurat numeroase atacuri cu bombe împotriva soldaţilor şi poliţiştilor după ce armata l-a alungat de la putere în iulie 2013 pe preşedintele Mohamed Mursi din Frăţia Musulmană.

Săptămâna trecută, o filială din Egipt a Statului Islamic şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile coordonate din Peninsula Sinai în care au fost ucişi peste 30 de membri ai forţelor de securitate.

Egiptul încearcă să protejeze imaginea de stat stabil înaintea unei conferinţe pentru investiţii în staţiunea Sharm el-Sheikh care va avea loc în luna martie. Guvernul speră ca în urma acestei conferinţe se vor face afaceri în valoare de miliarde de dolari.

Tulburarea politică şi violenţa militantă, care au luat naştere după revoltele din 2011 ce au dus la răsturnarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, au afectat turismul – un element esenţial al economiei egiptene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor