Egiptul declară starea de urgenţă în Sinai după moartea a peste 30 de soldaţi

Peninsula Sinai.
Peninsula Sinai. (captură.)

Egiptul a declarat sâmbătă starea de urgenţă în nordul şi centrul peninsulei Sinai după un atentat cu bombă care a ucis cel puţin 30 de soldaţi, relatează Al-Jazeera.

Incidentul marchează cel mai mortal atac suferit de forţele de securitate egiptene de la înlăturarea prin forţa armată a preşedintelui Mohamed Morsi, anul trecut.

Măsurile de urgenţă vor începe sâmbătă şi vor dura "trei luni", a precizat preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. În zona respectivă a mai fost aplicată stare de asediu între orele şapte dimineaţa şi şapte seara.

Atacul cu bombă de vineri a vizat o poziţie a armatei din Karm al-Qawadeis. Sursele egiptene susţin că maşina capcană a detonat explozibilul aproape de depozitul punctului militar, provocând şi explozia unei maşini militare. Militanţii au atacat apoi poziţiile cu arme automate şi lansatoare de grenade.

Sursa citată a mai precizat că grupul militant i-a atac pe soldaţi în timpul pauzei, când aceştia se aflau în corturile lor. Mass-media de stat a anunţat că alte 28 de persoane au fost rănite, dintre care unele sunt în stare critică.

Mai mult decât atât, trei alţi membri ai forţelor de securitate egiptene au fost atacaţi într-un alt punct din peninsula Sinai.

Presa locală a anunţat că, în urma exploziei, el-Sisi a convocat o întâlnire a consiliului naţional de apărare, organism format din preşedinte, prim-ministru, şeful parlamentului, ministrul Apărării şi comandanţii forţelor egiptene armate.

Peter Bechtold, un fost oficial al Departamentului de Stat american, a declarat că tensiunile din regiune au crescut în urma înlăturării şi închiderii lui Morsi. Acesta susţine că grupul militant Ansar Beit al-Maqdis, cel mai activ grup armat din Egipt, ar putea avea legături cu atacul.

În iulie anul trecut, el-Sisi l-a înlăturat pe Morsi din funcţia de preşedinte, a lansat o represiune asupra susţinătorilor acestuia şi a declarat Frăţia Musulmană mişcare teroristă. De atunci, sute de soldaţi şi ofiţeri de poliţie au fost ucişi prin astfel de atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe