Împăratul Wu al dinastiei Liang, patronul budismului

Împăratul Wu din Dinastia Liang, patronul Budismului
Împăratul Wu din Dinastia Liang, patronul Budismului (Ilustraţie de Jane Ku / Epoch Times)

Xiao Yan (464-549 d.Hr., nume postum - Wu Di), fondatorul şi primul împărat al dinastiei Liang de Sud, a domnit timp de 48 de ani, fiind unul dintre cei mai longevivi împăraţi chinezi. El a murit la vârsta de 84 de ani, fiind cel mai longeviv împărat după Qianlong (1711-1799) din Dinastia Qing.

Se crede că Xiao Yan este fiul lui Xiao He, primul prim-ministru al dinastiei Han. El a rămas în istorie ca un intelectual, general şi patron al budismului.

La scurt timp după ce a ajuns pe tron, Xiao Yan şi-a asumat îndatoririle de împărat cu o dedicaţie admirabilă. A consolidat sistemul de învăţământ, a promovat funcţionarii cinstiţi şi a reformat normele de protocol.

Pentru a îmbunătăţi comunicarea cu oamenii, el a pus două cutii de scrisori lăngă intrarea din faţa palatului, una pentru cererile oficialilor şi cealaltă pentru cererile obişnuite.

Xiao Yan a acordat mare importanţă selecţionării şi numirii funcţionarilor. A organizat întâlniri cu oficiali de rang inferior pentru a le arăta aprecierea, a promovat şi recompensat mulţi funcţionari drepţi şi imparţiali, şi astfel calitatea guvernării s-a îmbunătăţit semnificativ.

A reformat sistemul de învăţământ şi a redeschis universitatea naţională pentru a forma intelectuali şi funcţionari publici calificaţi. A desfiinţat codul haremului şi a oferit o alocaţie de subzistenţă muzicienilor bătrâni care nu mai puteau cânta.

Fiind educat iniţial potrivit canoanelor confucianiste, Xiao Yan şi-a manifestat interesul faţă de scrierile taoiste, dar a ales în cele din urmă să se convertească la budism la puţin timp după ce a urcat pe tron. La ceremonia sa de convertire au participat douăzeci de mii de călugări şi laici într-o adunare religioasă de mare amploare.

Wu a sperat să clădească o „ţară budistă” în care oamenii să se elibereze de dorinţele lumeşti. A devenit vegetarian şi a interzis sacrificiile de animale. Ca autor al unor binecunoscute texte budiste, a ordonat pregătirea primei Tripitaka chineze, o colecţie de scripturi budiste. A fost un împărat de o mare compasiune, fiind foarte atent în aplicarea pedepsele capitale.

Fiind un credincios devotat, a visat mai mult să fie călugăr într-un templu decât împărat. În anul 527, şi-a părăsit tronul şi a plecat la mănăstire. A fost convins să se întoarcă la palat de către mulţi dintre miniştrii săi, care au aflat unde era. Ulterior a făcut mai multe asemenea încercări în timpul domniei, şi astfel este cunoscut drept "împăratul călugăr" sau "împăratul bodhisattva".

În timpul domniei sale dezvoltarea culturii şi a economiei au atins apogeul, iar budismul a devenit religia naţională, dar, fără a fi înlocuit ca împărat, devoţiunea religioasă l-a distras la sfârşitul domniei sale de la problemele naţionale, iar unii dintre miniştrii au profitat de mărinimia sa.

A murit de foame într-o mănăstire la vârsta de 85 de ani după ce capitala fusese atacată şi ocupată de armate barbare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură