Iliescu şi Năstase, viitori foşti cetăţeni de onoare ai Iaşului? De ce ar putea rămâne fără titlu

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Primăria Iaşi a anunţat şi pus în dezbatere publică un Proiect de Hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea Titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”. Documentul menţionat va reglementa condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a deveni „cetăţean de onoare” al oraşului. De asemenea, viitorul regulament va prevedea şi posibilitatea retragerii titlului de „cetăţean de onoare al municipiului Iaşi”, informează realitatea.net.

Astfel, la Capitolul III - „Incompatibilităţi”, articolul 6 din Regulament prevede că

(1) Nu pot deţine Titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi” persoanele care se găsesc în una din următoarele situaţii:

a) au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care le-ar face incompatibile cu deţinerea titlului cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei;

b) este declarat definitiv că a desfăşurat activităţi de poliţie politică.

(2) În cazul în care persoana propusă pentru conferirea titlului face obiectul unor acţiuni pe rolul instanţelor de judecată privind fapte de natura celor menţionate la art. 6 alin. 1.”

Iar cazurile în care se poate decide retragerea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi” sunt enumerate în capitolul VI – „Retragerea Titlului”:

Art. 12 – Titlul se retrage în următoarele situaţii:

a) atunci când ulterior decernării, apar incompatibilităţile prevăzute la art. 6;

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură municipiului Iaşi, locuitorilor săi sau ţării.

În aceste condiţii, în cazul în care regulamentul va fi aprobat, ar exista cel puţin doi politicieni cărora le va putea fi retras acest titlu: Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

În cazul lui Adrian Năstase, condamnarea definitivă pentru acte de corupţie pe care a primit-o, ar fi argumentul pentru excluderea sa din categoria „cetăţenilor de onoare ai Iaşului”.

Nici Ion Iliescu nu stă mai bine la acest capitol, şi i-ar putea fi retras titlul respectiv, întrucât a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit, pentru data de 29 noiembrie, primul termen în cameră preliminară în procesul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Pe lista de cetăţeni de onoare ai Iaşului sunt peste 100 de persoane: artişti, medici, profesori, dar şi politicieni notorii. Noul regulament de acordare şi de retragere a distincţiei va fi adoptat de Consiliul Local după 15 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne