Ikea Franţa ar fi dat mită pentru acces la dosarele poliţiei privind angajaţii şi clienţii săi

. (Andreas Rentz / Getty Images)
Epoch Times România
29.02.2012

Producătorul suedez de mobilă Ikea ar fi dat mită pentru a obţine acces la dosarele poliţiei franceze privind angajaţii şi clienţii săi, scrie săptămânalul francez Le Canard Enchaine.

Ziarul a publicat ceea ce descrie drept emailuri în care manageri ai Ikea cer informaţii poliţiei despre angajaţi, inclusiv membri de sindicat.

Au fost cerute peste 200 de verificări ale cazierelor judiciare şi dosarelor de înmatriculare a maşinilor, scrie publicaţia.

Ikea Franţa ar fi primit acces la informaţii în schimbul sumei de 80 de euro pentru fiecare dosar.

Compania suedeză ar fi folosit datele pentru a decide ce angajaţi trebuie concediaţi şi pentru a rezolva disputele cu unii clienţi.

Un purtător de cuvânt al Ikea Franţa a anunţat că va fi lansată o anchetă, dar nu a putut confirma sau infirma acuzaţiile.

Accesarea ilegală a dosarelor poliţiei se pedepseşte în Franţa cu până la 300.000 de euro amendă şi până la cinci ani de detenţie.

10 angajaţi Ikea au anunţat că intenţionează să depună plângere împotriva companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor