IGSU se apără: Punerea la dispoziţie a şefilor ISU nu echivalează cu recunoaşterea vinovăţiei

IGSU le răspunde pompierilor care au acuzat că punerea la dispoziţie a şefilor ISU Bucureşti-Ilfov s-a făcut cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a acestora.
Pompieri in timpul actiunii.
Pompieri in timpul actiunii. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Acuzat de pompieri că nu au respectat legea când au dispus punerea la dispoziţie a conducerii ISU Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se apără.

"Punerea la dispoziţie, dispusă în temeiul art. 82, lit. a din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei, această măsură fiind luată pentru asigurarea obiectivităţii şi corectitudinii verificărilor de către instituţiile abilitate, respectiv a credibilităţii şi eficienţei exercitării actului de comandă la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov, urmând ca la finalizarea cercetărilor penale să se dispună măsuri conform competenţelor", susţin reprezentanţii IGSU, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Conducerea IGS mai susţine că punerea la dispoziţie a conducerii ISU "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov, în speţă a colonelului Mihai-Mirel Guţă, a locotenent-colonelului Orlando Cătălin Şchiopu şi a locotenent-colonelului Giani Aldoiu s-a realizat în baza analizei solicitării acestora, exprimată prin rapoartele personale scrise ale ofiţerilor, întocmite în acest sens.

Reamintim că Mihai Guţă, Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu au fost suspendaţi pe 25 noiembrie de la conducerea ISU Bucureşti, în urma unei decizii luate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi au fost audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Suspendarea din funcţie a celor trei a avut loc după ce în presă au apărut documente care demonstrează că cei de la ISU ştiau că în fosta fabrică Pionierul se organizau evenimente la care participau numeroase persoane.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat un document din care reiese că ISU Bucureşti a primit la sfârşitul lunii septembrie o solicitare a unei firme de organizare de evenimente, în care se anunţa organizarea de petreceri în Colectiv şi fosta fabrică Pionierul la care urmau să participe 2.000 de persoane. În ciuda acestui fapt, cei de la ISU nu s-au dus să verifice spaţiul pentru aceste concerte şi nu s-a luat nicio măsură. Documentele au fost trimise pe data de 23 septembrie, cu o lună înainte de a se întâmpla tragedia de la Colectiv.

Ulterior, pompierii au sărit în apărarea celor trei. Un articol publicat în Revista Pompierilor acuză că aceştia au fost "executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare."

De asemenea, pompierii au cerut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă un punct de vedere oficial, prin care să li se explice care a fost legea pe care au avut-o în vedere când s-a luat decizia de a-i pune la dispoziţie pe Mihai Mirel Guţă, Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne