Întrebările unui supravieţuitor al tragediei de la Colectiv. "De ce salvarea şi pompierii au ajuns după mai bine de 20 de minute?

"A fost carnagiu. Mulţumesc îngerilor care au fost cu mine. Regrete sincere pentru cei care şi-au pierdut viaţa", scrie unul dintre supravieţuitorii tragicului incendiu de la Colectiv.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

"În noaptea de 30.10.2015 m-am născut a 2-a oara. Scriu acest post pentru că sunt revoltat de mizeria prezentată în media. Acest tragic incident se transformă într un circ, văd politicieni ieşiţi în faţa deşi cauzele producerii acestui trist eveniment au trecut prin mâinile lor. Nu vreau să văd poze cu cei decedaţi din respect pentru durerea familiilor şi a prietenilor victimelor, nu vreau să văd mii de lumânări, nu vreau să văd jurnalişti care şi dau cu părerea.", scrie Adrian, unul dintre tinerii care au scăpat cu viaţă din incendiu, pe contul său de Facebook.

Tânărul cere acţiuni concrete din partea autorităţilor şi vrea răspunsuri.

1. Anchete la Primăria Sectorului 4 şi a Capitalei cu privire la modul în care a fost acordată autorizaţia de funcţionare. Vreau să aflu de ce nu se fac periodic controale cu privire la condiţiile de funcţionare ale localurilor publice (pompieri, salvare, poliţie, inspectoratul de stat în construcţii).

2. De ce patronii clubului au folosit materiale uşor inflamabile în amenajare, de ce nu era hidrant în club? De ce bodyguarzii şi personalul clubului nu erau pregătiţi pentru situaţii de urgenţă? De ce a fost permis accesul cu materiale inflamabile în club? De ce ferestrele erau zidite şi cine le-a permis să facă asta? De ce ieşirile de urgenţă erau blocate?

3. De ce salvarea şi pompierii au ajuns după mai bine de 20 de minute? De ce prima maşină de pompieri a greşit strada? De ce la 112 nu am fost luaţi în serios când am sunat? De ce pompierii nu erau echipaţi şi s-au echipat acolo? De ce erau dezorientaţi şi nu ştiau ce să facă?

4. De ce nu am fost sunat de poliţie pentru a da declaraţii cu privire la cele întâmplate? Numărul meu de telefon e înregistrat la 112.

5. De ce nu ni se spune ce toxine conţinea fumul şi ce substanţe chimice au fost în flăcări de au reuşit în câteva secunde să ardă hainele complet de pe oameni. Poate supravieţuitorii ar trebui să ştie.

6. De ce nu avem capacitatea spitalicească pentru a primi 150 de persoane? Dar dacă ar fi 1000?

7. De ce nu se închid toate cluburile, barurile, saloanele de nunţi, sălile de conferinţe pentru a fi controlate dacă îndeplinesc normele de siguranţă?

8. Vreau să stiu de ce tavanul a ars cu flacără albastră şi emana vapori? De ce incendiul s-a propagat în câteva secunde?

"Nu doresc nimănui să treacă prin ce au trecut oamenii din Colectiv. Nu mai vreau să văd nici la TV astfel de ştiri tragice, persoanele care sunt vinovate trebuie să plătească, ei ne decid soarta, sunt acolo să ne protejeze", a mai precizat tânărul.