Ala Revenco: Primarii se schimbă, schemele rămân. De la Chirtoacă la Codreanu suma achiziţiilor netransparente s-a majorat de şapte ori

Dorin Chirtoacă, Silvia Radu şi Ruslan Codreanu
Dorin Chirtoacă, Silvia Radu şi Ruslan Codreanu (cpr.md)
Maria Maevschi
03.04.2019

În ultimii ani, funcţionari din şase Direcţii de Educaţie, Tineret şi Sport din Primăria municipiului Chişinău au aplicat - în opinia activistei Ala Revenco, co-fondatoare Asociaţia „Părinţi Solidari” - diferite scheme cu scopul de a ocoli legea în ceea ce priveşte achiziţiile publice.

Aceasta a mai precizat într-o postare pentru Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldova că divizarea achiziţiilor, achiziţionarea bunurilor, serviciilor şi lucrărilor în cantităţi mici, pentru a evita utilizarea metodelor competitive, este una din frecventele încălcări constatate de organele de control.

Astfel, se evită o competiţie deschisă, iar contractele sunt luate de agenţii economici „preferaţi”. Schimbarea primarilor nu aduce mai multă transparenţă, a declarat Revenco, în contextul în care după demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar, municipiul Chişinău a avut câţiva primari interimari, în prezent această funcţie fiind ocupată de Ruslan Codreanu.

„De la Chirtoacă la Codreanu suma achiziţiilor netransparente s-a majorat de şapte ori”, a menţionat Ala Revenco.

Peste două miliarde de lei pentru sistemul educaţional din Chişinău

Domeniul educaţiei constituie 49,77% din bugetul aprobat al mun. Chişinău pentru 2018, adică 2,015 miliarde de lei din totalul de 4,049 miliarde de lei. Gestionarea acestor resurse financiare s-a efectuat în cea mai mare parte prin intermediul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport (DGETS), precum şi direcţiile Educaţie, Tineret şi Sport din cele cinci sectoare ale municipiului.

Potrivit activistei, aceşti bani sunt destinaţi salarizării angajaţilor din domeniul educaţional, procurării de bunuri, lucrări şi servicii necesare pentru buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ. Conform legislaţiei, procurările urmează a fi efectuate prin proceduri de achiziţie publică, în baza unui plan de achiziţii anual, elaborat de autoritatea contractantă.

„De-a lungul anilor, funcţionarii şi factorii de decizie din cadrul instituţiilor menţionate au aplicat diferite scheme, cu scopul de a ocoli sau chiar încălca legea în procesul de efectuare a achiziţiilor publice. Există mai multe rapoarte ale instituţiilor de control şi experţilor în domeniu, care menţionează ilegalităţile admise şi riscurile procedurilor de achiziţie public”, a susţinut Ala Revenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor