Avocatul Poporului: Autorităţile R. Moldova nu au însuşit lecţia primită la 7 aprilie 2009

În R. Moldova nu există garanţii că oamenii ajunşi în custodia statului nu vor fi supuşi torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante, constată Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.
Tinerii au ieşit în stradă, în aprilie 2009, la Chişinău să protesteze împotriva comunismului. După opt ani de putere comunistă,  aveau pentru prima oară curajul să strige "Jos dictatura".(arhivă)
Tinerii au ieşit în stradă, în aprilie 2009, la Chişinău să protesteze împotriva comunismului. După opt ani de putere comunistă, aveau pentru prima oară curajul să strige "Jos dictatura".(arhivă) (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

În contextul împlinirii a 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, constată că lecţia de acum un deceniu nu a fost pe deplin învăţată de către autorităţile de la Chişinău chiar dacă acestea au întreprins unele acţiuni de ordin legislativ şi instituţional.

Ombudsmanul aminteşte că, pe 7 aprilie, Capitala Moldovei a devenit arena unor violenţe fără precedent, a devastării edificiilor importante în stat, dar şi a încălcărilor grave ale drepturilor şi libertăţilor omului: dreptul la siguranţa persoanei, la integritatea fizică şi psihică, libertatea de întrunire, opinie şi exprimare. Sute de tineri au fost reţinuţi şi supuşi relelor tratamente.

„Deşi între timp autorităţile moldovene au stabilit pedepse penale pentru tratament inuman şi degradant şi au înăsprit semnificativ sancţiunile penale pentru actele de tortură, fără posibilitatea aplicării amnistiei pentru acest gen de infracţiuni, totuşi cazul Andrei Brăguţa a demonstrat lipsa în R. Moldova a garanţiilor că oamenii nimerind în custodia statului nu vor fi supuşi torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante”, se arată într-o declaraţie a avocatului.

Astfel, ombudsmanul a ţinut să atenţioneze asupra problemei utilizării exagerate de către organele de drept a măsurii de arest preventiv, inclusiv asupra unor participanţi la acţiuni de protest, reiterând că arestarea preventivă trebuie să fie o excepţie de la dreptul de libertate şi securitate.

Avocatul Poporului a mai notat probleme şi la capitolul libertăţii de întrunire, cum ar fi aplicarea măsurilor disproporţionate faţă de participanţii la unele acţiuni de protest, obstrucţionarea accesului jurnaliştilor la acţiunile publice, crearea de impedimente persoanelor din localităţile rurale de a se deplasa pentru participare la protestele organizate de către partidele de opoziţie.

În concluzie, Mihail Cotorobai a solicitat autorităţilor moldovene să lichideze restanţele la capitolul drepturilor politice şi civile astfel încât democraţia să fie o valoare ocrotită. Mai mult, acesta a cerut „lumină în dosarul 7 aprilie, investigaţii efective, transparente şi corecte, eradicarea torturii, eliminarea relelor tratamente şi pedepsirea torţionarilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe