Igor Dodon la întrevederea cu Dmitri Kozak: L-am prezentat pe candidatul la funcţia de preşedinte al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban

Igor Dodon, întrevedere cu Dmitri Kozak la Moscova
Igor Dodon, întrevedere cu Dmitri Kozak la Moscova (presedintie.md)

În cadrul noii sale vizite de lucru la Moscova, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri 17 iulie, o întrevedere cu viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare comercial-economică cu Republica Moldova. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au examinat întregul spectru al relaţiilor moldo-ruse.

În acest context, şeful statului a reiterat importanţa pregătirii şi desfăşurării la nivel înalt a şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia ar fi preconizată depăşirea perioadei de stagnare în relaţiile bilaterale, care s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani.

Potrivit celor doi oficiali, pe agenda bilaterală s-ar fi acumulat multe probleme care necesită soluţionare imediată, cu participarea plenară a reprezentanţilor Guvernului Republicii Moldova.

„În mod aparte, am discutat subiecte ce ţin de asigurarea neîntreruptă a ţării noastre cu gaze naturale, ţinând cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. Totodată, am examinat solicitarea părţii moldoveneşti de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începând cu ‪1 septembrie curent. Ţin să menţionez că în cadrul întrevederii l-am prezentat pe candidatul la funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban”, a declarat preşedintele R. Moldova.

Referindu-se la problematica transnistreană, Dodon şi Koza au făcut un schimb de opinii vizavi de rezultatele întrevederii cu reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului "5+2": Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE.

„Am subliniat faptul că priorităţile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. În context, mi-am exprimat speranţa că eforturile comune ale mediatorilor şi observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri "5+2", preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent”, a menţionat Dodon.

Totodată, şeful statului le-a comunicat colegilor săi ruşi acţiunile principale care vor fi întreprinse în vederea organizării celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, care va avea loc la Chişinău, în perioada ‪20-21 septembrie 2019‬.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe