Igor Dodon i-a înmânat preşedintelui dictator al Turkmenistanului ”Ordinul Republicii”

Cu ocazia unor competiţii sportive asiatice de la Aşgabat, Igor Dodon planifică să aibă mai multe întrevederi cu lideri ai ţărilor cu regimuri autoritare.
Ştefan Sârbu
16.09.2017

Aflându-se într-o vizită în Turkmenistan pentru a participa la ceremonia deschiderii celei de-a V-a ediţii a Jocurilor Asiatice de Interior şi Arte Marţiale, Igor Dodon a avut sâmbătă o întrevedere cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdimuhamedov, căruia i-a mulţumit pentru invitaţie, un ”semn de înaltă atenţie”. Dodon îi oferise anul trecut omologului său distincţia ”Ordinul Republicii” în semn de profundă gratitudine pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie.

”I-am mulţumit liderului Turkmenistanului pentru realizarea operativă şi calitativă de către partea turkmenă a construcţiei grădiniţei de copii din s. Cişmichioi. Cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova i-a fost conferită preşedintelui Turkmenistanului în luna decembrie, 2016”, scrie şeful statului pe pagina sa de Facebook, precizând că partea moldovenească, la întrevedere, a mai fost reprezentată de preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

În context, preşedintele Igor Dodon a ţinut să se laude că anul viitor, sub egida sa, va lansa un proiect naţional de edificare a 100 de complexe sportive în comunităţile rurale, care să includă arene de fotbal, de baschet, volei şi terenuri sportive dotate la cel mai înalt nivel solicitând şi sprijinul preşedintelui turkmen în realizarea acestui proiect.

De menţionat că după vizita din februarie la Teheran, unde a mers la un campionat de şah, Igor Dodon continuă seria întâlnirilor cu lideri dictatori ai unor regimuri autoritare.

Astfel, cu ocazia competiţiei sportive asiatice, care se va deschide la 17 septembrie, potrivit preşedinţiei de la Chişinău, preşedintele pro-rus al Moldovei ar urma să se întâlnească şi cu Nursultan Nazarbaev, preşedintele Kazahstanului, cu Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Adunării Federale a Federaţiei Ruse şi cu alţi demnitari.

Potrivit europaliberă.org, regimul din Turkmenistan, ţară bogată în gaze naturale, este considerat unul dintre cele mai autocratice din lume, iar ţara este aproape la fel de izolată precum Coreea de Nord. Puterea este deţinută de preşedinte, de rudele sale şi de prieteni. Publicaţia „The Guardian” scrie că Berdîmuhamedov este unul dintre cei mai bizari dictatori din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor