Igor Dodon a oferit distincţii unor militanţi pro-Kremlin

Igor Dodon a decorat un funcţionar din Duma de Stat a Rusiei, un publicist german pro-Kremlin şi un istoric originar din Moldova, autorul unor lucrări despre relaţiile moldo-ruse, pentru consolidarea relaţiilor cu Rusia.
Persoanele decorate de Igor Dodon de Ziua Independenţei R. Moldova
Persoanele decorate de Igor Dodon de Ziua Independenţei R. Moldova (facebook.com)

Cu ocazia celei de-a 26-a aniversări a Zilei Independenţei Republicii Moldova, preşedintele Igor Dodon a oferit distincţii de stat unor persoane ”pentru merite deosebite faţă de stat” în contextul ”contribuţiei substanţiale la consolidarea şi extinderea unor relaţii interstatale de prietenie şi colaborare” cu Federaţia Rusă.

Astfel, istoricul rus de origine moldoveană Vladislav Grosul, autorul unor lucrări despre relaţiile moldo-ruse, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, iar Mihai Krotov, care coordonează în Duma de Stat a Federaţiei Ruse relaţiile în cadrul CSI - catalogat în comunicatul Preşedinţiei „promotor al ideii de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Euroasiaticăi” - a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”.

Dodon l-a mai decorat şi pe jurnalistul, politologul şi publicistul german, Alexander Rar, specializat pe spaţiul Rusia, ”cunoscător al specificului relaţiilor dintre Est şi Vest, inclusiv al situaţiei din Republica Moldova”. De menţionat că acesta este criticat de mulţi în Germania pentru poziţiile sale pro-Kremlin, inclusiv cu prilejul anexării Crimeii.

Printre cei decoraţi cu ”Ordinul Republicii” se regăseşte şi fostul premier moldovean, Dumitru Braghiş, rechemat recent din funcţia de ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă. Acesta ar fi ”contribuit meritoriu la dezvoltarea social-economică a ţării, la promovarea reformelor, precum şi a relaţiilor interstatale de prietenie şi colaborare” cu Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe