Idu: Pieţele pot pune sub semul întrebării angajamentul României privind politica fiscală sănătoasă

Epoch Times România
30.03.2012

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu, a declarat vineri că pieţele ar putea pune sub semnul întrebării angajamentul României privind politica fiscală sănătoasă, dacă autorităţile nu vin cu măsuri de finanţare sustenabilă în cazul majorării salariilor din sectorul public.

”Anul trecut România a înregistrat o creştere economică care a depăşit aşteptările, dar asta s-a datorat în bună parte unei recolte agricole excepţionale care, probabil, nu se va repeta anul acesta. Pentru 2012 se preconizează o creştere economică de circa 1,6%. În acest context trebuie să subliniez importanţa accelerării absorbţiei fondurilor europene, deoarece acestea reprezintă motorul principal sau chiar unicul al creşterii economice în 2012”, a declarat Nicolae Idu, la conferinţa ”Strategia Europa 2020: priorităţi pe termen scurt şi mediu pentru Programul Naţional de Reformă”, organizată de MAEur.

Idu a avertizat însă că există semne de încetinire în zona aprobării proiectelor din fondul de coeziune.

”Guvernul a depus mari eforturi anul trecut şi ele trebuie să continue. Există din păcate unele semne de încetinire a ritmului de aprobare a proiectelor din fondul de coeziune şi sunt necesare măsuri de stimulare a absorbţiei”, a mai spus Idu.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene a subliniat că România are nevoie de politici fiscale sănătoase pentru a avea acces la pieţe.

”Semnele recente referitoare la creşterea planificată a salariilor din sectorul public trebuie însoţită de preocupări privind măsurile posibile de finanţare sustenabilă. Nu este exclus ca pieţele să pună sub semul întrebării angajamentul României în ceea ce priveşte politica fiscală sănătoasă şi s-ar putea produce presiuni suplimentare, într-un moment în care nevoile de finanţare sunt substanţiale”, a punctat Nicolae Idu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor