Huawei, ZTE, scoase din reţelele 5G ale Suediei

Fondatorul companiei Huawei Ren Zhengfei, împreună cu liderul comunist chinez Xi Jingpin în timpul unei vizite în Londra, 2015
Fondatorul companiei Huawei Ren Zhengfei, împreună cu liderul comunist chinez Xi Jingpin în timpul unei vizite în Londra, 2015 (Getty Images)

Autorităţile de reglementare suedeze au interzis, marţi, utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii construite de giganţii chinezi Huawei şi ZTE în reţeaua sa 5G.

Măsura survine înaintea organizării licitaţiei pentru echipamentele reţelei de 5G, programate luna viitoare.

Autoritatea suedeză pentru Telecomunicaţii şi Poştă (PTS) a declarat, în acest caz, că stabilirea condiţiilor de licenţă a urmat evaluărilor efectuate de Forţele Armate Suedeze şi Serviciul Suedez de Securitate.

Guvernele europene au revizuit rolul companiilor chineze în construirea reţelelor lor ca urmare a presiunilor din SUA, care a desfăşurat o vastă campanie de informare a pericolelor la adresa securităţii generate de folosirea echipamentelor produse de companii chineze.

În China, conform legii securităţii, companiile şi cetăţenii chinezi trebuie, prin lege, să ofere statului toate informaţiile cerute de către agenţiile de Securitate, controlate de Partidul Comunist Chinez.

În iulie, Regatul Unit a impus eliminarea completă a echipamentelor Huawei din reţeaua 5G a Marii Britanii până în 2027, devenind una dintre primele ţări europene care au făcut acest lucru.

PTS a declarat că firmele care participă la licitaţie trebuie să scoată echipamentele Huawei şi ZTE existente din zonele centrale ale reţelelor până la 1 ianuarie 2025.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură