Huawei şi 70 de firme afiliate incluse pe o listă neagră de către Departamentul Comerţului al SUA

(Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

Reuters a raportat că Departamentul Comerţului al Statelor Unite adaugă Huawei Technologies Co Ltd şi 70 de firme afiliate pe aşa-numita “Listă a entităţilor” şi ca urmare, va fi mult mai dificil pentru compania chineză în telecomunicaţii să cumpere piese şi componente de la companii americane. Oficiali americani au declarat că din cauza acestei decizii, Huawei îşi va vinde mai greu unele produse datorită dependenţei sale de furnizorii americani, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Secretarul Comerţului al SUA, Wilbur Ross, a precizat într-o declaraţie că preşedintele Donald Trump susţine această decizie, care va “preveni ca tehnologia americană să fie folosită de entităţi deţinute de străini în moduri care ar putea submina securitatea naţională sau interesele politice externe ale Statelor Unite”.

Trump a declarat “stare de urgenţă naţională” pentru a proteja reţelele de comunicaţii ale SUA, oferind guvernului federal puteri ample pentru a interzice companiilor americane să facă afaceri cu anumiţi furnizori străini.

“Preşedintele a precizat clar că această administraţie va face tot posibilul pentru a menţine America în siguranţă şi prosperă şi pentru a proteja America de adversari străini care, în mod activ şi tot mai intens, crează şi exploatează vulnerabilităţi din infrastructură şi tehnologie, din serviciile de informaţii şi comunicaţii ale Statele Unite”, a precizat declaraţia.

Ordinul lui Trump îl autorizează pe secretarul comerţului să blocheze tranzacţiile care implică tehnologii de comunicaţii construite de firme controlate de un competitor străin ce expun securitatea SUA la un risc “inacceptabil” – sau care prezintă riscul de spionaj sau sabotarea reţelelor care susţin operarea zilnică a serviciilor publice vitale. Şi, după cum precizează Zero Hedge, Huawei s-ar număra printre aceste firme.

Publicaţia americană The Washington Post raportează că ordinul executiv al lui Trump îl instruieşte pe Wilbur Ross să creeze un regim de aplicare a prevederilor ordinului şi îi permite secretarului să numească tehnologii sau companii care ar putea fi interzise, potrivit unor oficiali.

Ordinul recunoaşte că, deşi un climat deschis pentru investiţii este în general un lucru pozitiv, SUA trebuie să facă mai mult pentru a proteja securitatea reţelelor sale.

Declararea stării de urgenţă a avut loc la o zi după o şedinţă a Congresului, în care senatori democraţi şi republicani, alături de oficiali ai administraţiei SUA, au subliniat riscurile ce apar ca urmare a menţinerii afacerilor cu o companie precum Huawei. Ei au insistat că problema nu se referă atât de mult la compania în sine, ci mai degrabă la statul autoritar [comunist chinez] al cărui sistem de legi – care nu are proceduri şi transparenţa corespunzătoare – trebuie să fie respectat de Huawei şi să i se supună.

“Nu este vorba de supravegherea de compania Huawei. Este vorba de supravegherea de către China”, a afirmat senatorul Lindsey O. Graham, preşedintele Comisiei Judiciare din Senatul american, în şedinţa pe tema securităţii reţelelor 5G.

Washingtonul a încercat în ultimele luni să convingă aliaţii din întreaga lume să nu permită folosirea produselor Huawei în construirea reţelelor lor 5G, dar fără prea mare succes. Iar acum, producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii a susţinut că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia, inclusiv cu cel al Marii Britanii care încă este in procesul de a decide cât de mult se va baza pe Huawei.

În contextul în care Huawei doreşte să preia poziţia de lider global în reţelele 5G, eforturile SUA de a încerca să discrediteze compania chineză au inclus arestarea directorului financiar al acesteia, Meng Wanzhou, în Canada, ea confruntându-se cu acuzaţii penale în SUA pentru presupus furt de secrete comerciale şi încălcarea sancţiunilor americane aplicate Iranului.

Politicienii americani suspectează că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj – şi nu fără motiv. Legea chineză, de exemplu, ar putea practic să forţeze companii precum Huawei să coopereze cu regimul comunist.

Luna trecută, Ars Technica a raportat descoperirea unei vulnerabilităţi similare cu o “backdoor” în seria de laptop-uri Matebook produsă de Huawei, care ar fi permis hackerilor să obţină acces de la distanţă la sistem. Microsoft a confirmat că breşele de securitate au fost descoperite de senzorii kernel ai Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), care a urmărit vulnerabilitatea până la un driver Huawei.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe