Directorul financiar al Huawei dă în judecată Canada pentru arestarea sa

Avocaţii lui Meng Wanzhou au susţinut că drepturile constituţionale ale acesteia au fost încălcate când a fost arestată şi interogată în decembrie în Canada. Procedurile de extrădare în SUA urmează să înceapă în curând, într-un caz care poate dura luni sau ani.
Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies Co., pleacă din locuinţa ei din Vancouver, Canada, sub monitorizarea serviciului de securitate, 12 decembrie 2018
Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies Co., pleacă din locuinţa ei din Vancouver, Canada, sub monitorizarea serviciului de securitate, 12 decembrie 2018 (Getty Images)

Directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, dă în judecată guvernul, agenţia de frontieră şi poliţia federală din Canada pentru arestarea sa, au declarat duminică avocaţii acesteia, potrivit Deutsche Welle.

Într-un proces civil intentat la Curtea Supremă din Columbia Britanică, avocaţii lui Meng au susţinut că drepturile constituţionale ale clientei lor au fost încălcate în momentul în care a fost arestată, percheziţionată şi interogată timp de trei ore în decembrie 2018.

Avocaţii lui Meng susţin că autorităţile canadiene au interogat-o “sub pretextul unei verificări vamale de rutină”, susţinând că aceştia i-au confiscat şi cercetat dispozitivele electronice după ce au obţinut parolele.

Potrivit documentelor instanţei, lui Meng i s-a spus că este arestată după ce a fost interogată.

Departamentul de Justiţie american a făcut publice, recent, acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva lui Wanzhou. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

Cazul lui Meng se derulează în contextul eforturile continue depuse de SUA pentru a-şi convinge aliaţii şi alte ţări să nu accepte ca tehnologia Huawei să fie folosită la dezvoltarea reţelelor lor de noua generaţie 5G, invocând temeri privind subminarea securităţii naţionale a respectivelor state.

Procedurile de extrădare primesc undă verde

Arestarea lui Meng în 1 decembrie 2018 a avut loc la cererea americanilor şi acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.

Meng a fost eliberată pe cauţiune şi în prezent se află în una dintre cele două locuinţe ale sale din Vancouver, în arest la domiciliu. Ea urmează să se prezinte miercuri în instanţă, când se va stabili un termen pentru începerea audierii pentru extrădarea sa.

Vinerea trecută, guvernul canadian a dat undă verde cazului privind extrădarea lui Meng în SUA, însă ar putea trece luni sau chiar ani înainte ca acest caz să fie soluţionat din cauza numeroaselor oportunităţi de apel.

Cazul a dus la deteriorarea relaţiilor dintre Canada şi China, iar statul comunist chinez susţine că acuzaţiile formulate de SUA sunt motivate politic şi urmăresc să afecteze gigantul în telecomunicaţii.

Totodată, China i-a arestat pe diplomatul canadian Michael Kovrig şi pe antreprenorul canadian Michael Spavor, acestea fiind considerate un răspuns la acţiunile Canadei.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe