Hua Tuo, pionierul chirurgiei din China

Hua Tuo, pionierul chirurgiei din China
Hua Tuo, pionierul chirurgiei din China (Ilustraţie de Yeuan Fang / Epoch Times)

Hua Tuo (aproximativ 145-208 d.Hr.) este cunoscut drept cel mai remarcabil chirurg din istoria Chinei.

Trăind în timpul perioadei târzii a dinastiei Han de Est, Hua Tuo a asistat la corupţia guvernului, la apariţia dictatorilor militari, la inundaţii şi secetă, fără luarea măsurilor adecvate de prevenire şi atenuare, precum şi la dezastre epidemice. Hotărât să contribuie la viaţa oamenilor de rând, Hua Tuo a ales să devină medic în defavoarea unei cariere de oficial guvernamental.

Hua Tuo a practicat medicina în oraşul său natal şi a tratat mulţi pacienţi. El a crezut în simplitate şi a utilizat întotdeauna metodele cele mai simple pentru a vindeca. Potrivit povestirilor, acesta putea lua cantitatea exactă de plante fără a folosi cântarul. În cazul în care trebuia să recurgă, pe lângă medicamente, şi la acupunctură, aplica acele numai într-unul sau două locuri, cu efecte semnificative. Se spune că el practica qigong şi îi învăţa pe oameni "exerciţiile celor cinci animale", sistem care este încă practicat de oameni în China de astăzi.

Hua Tuo este considerat a fi descoperitorul anestezicelor, cu ajutorul cărora a efectuat mai multe operaţii. Legenda spune că odată a deschis intestinele unui pacient, a eliminat ţesuturile bolnave, a curăţat interiorul, iar apoi le-a cusut. Pacientul a rămas inconştient pentru câteva zile până când i-a mai trecut durerea. Apoi şi-a revenit.

Hua Tuo este, de asemenea, cunoscut pentru munca sa de pionierat în hidroterapie şi fizioterapie. Cu toate acestea, în acea perioadă de haos, faima sa nu i-a adus noroc, deoarece i-a atras atenţia lui Cao Cao. Cea mai puternică figură politică a momentului suferea de migrenă şi i-a cerut lui Hua Tuo să fie medicul său personal. Acest lucru era împotriva voinţei lui Hua Tuo, care practica medicina pentru oamenii obişnuiţi, dar nu a reuşit să scape. Cao Cao a devenit suspicios după ce a auzit zvonuri că Hua Tuo era foarte respectat de generalul Guan Yu, pe care acesta l-a vindecat odată de o rană fatală provocată de o săgeată.

Durerile de cap ale lui Cao Cao s-au agravat, în ciuda uşurării temporare oferite de acupunctură şi i-a cerut lui Hua Tuo sa îl vindece complet. Propunerea lui Hua Tuo de a-i face o operaţie pe creier, ajutat de anestezice a fost privită, de Cao Cao ca o încercare flagrantă de asasinat. Din furie, l-a băgat pe Hua Tuo în închisoare, unde să-şi aştepte execuţia. Hua Tuo a murit în închisoare.

Se spune că în închisoare, Hua Tuo şi-a notat experienţa sa medicală pe pergament şi l-a rugat pe temnicer să-l transmită discipolilor săi. Nu este clar dacă temnicerul a refuzat şi a ars pergamentele de teamă sau le-a ars însuşi Hua Tuo, dar valoroasa expertiză medicală a fost pierdută.

Hua Tuo este considerat unul dintre cei mai mari medici din istoria Chinei şi "pionier al chirurgiei".