Hotărâri importante adoptate la şedinţa Guvernului

Tatiana Chiriac
11.04.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Guvernului Republicii Moldova, transmite Serviciul comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.

În debutul şedinţei, Prim-ministrul a solicitat membrilor Cabinetului de Miniştri să fie pregătiţi pentru coparticiparea la prezentarea Raportului de activitate al Guvernului în Parlament şi să asigure oferirea în timp util a tuturor informaţiilor necesare în acest sens, precizând că prezentarea va avea loc la 26 aprilie curent.

Cu referire la apropierea Sărbătorilor de Paşti, Premierul a cerut instituţiilor responsabile să asigure funcţionarea la capacitatea maximă a serviciilor medicale, de menţinere a ordinii publice, de fluidizare a traficului etc.

În cadrul şedinţei, a fost aprobată hotărârea cu privire la Consiliul Naţional pentru parteneriatul public-privat. Noua abordare a cooperării dintre autorităţile publice şi sectorul privat scoate în evidenţă o concepţie notorie de colaborare pentru asigurarea impulsionării activităţilor investiţionale în economia naţională. Consiliul va avea misiunea de a evalua politicile statului în domeniul parteneriatului public-privat şi va recomanda Guvernului domeniile prioritare şi strategice de valorificare a acestor parteneriate. Consiliul este format din reprezentanţi ai statului şi mediului de afaceri.

Miniştrii au aprobat, de asemenea, proiectul de lege pentru acceptarea Amendamentului propus la Statutul Fondului Monetar Internaţional privind reforma Consiliului Executiv. Prin acest amendament se preconizează modificarea modalităţii de desemnare a Directorilor Executivi în cadrul Consiliului Executiv al FMI. Totodată, a fost aprobat proiectul de lege cu privire la majorarea sumei de subscripţie a Republicii Moldova la Fondul Monetar Internaţional. În contextul majorării capitalului FMI şi realinierii cotelor ţărilor membre, aprobate de Consiliul de Guvernatori ai FMI, Republica Moldova urmează să-şi majoreze cota de subscriere de la valoarea actuală de 123,2 milioane drepturi speciale de tragere (DST) până la 172,5 milioane DST.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 91-XVI din 5 aprilie 2007. Documentul propune pentru reglementare procedura de coordonare a hotarelor terenurilor limitrofe unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul unu şi doi, autoritatea responsabilă de executarea lucrărilor de delimitare a terenurilor proprietate publică a statului şi unităţilor administrativ-teritoriale şi etapele de executare a lucrărilor.

Guvernul a aprobat Lista obiectelor şi mijloacelor financiare pentru anul 2012 necesare pentru realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pe anii 2011-2013.

Cabinetul de Miniştri a votat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor în domeniul Migraţiei (CIDPM) cu privire la statutul Organizaţiei în Republica Moldova şi cooperarea în domeniul migraţiei, semnat la Viena la 9 ianuarie 2012.

Executivul a acordat depline puteri ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, pentru semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind colaborarea în domeniul migraţiei de muncă şi activităţii provizorii de muncă a lucrătorilor migranţi pe teritoriul Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse. În aceeaşi ordine de idei, şeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Tudor Baliţchi a fost împuternicit să semneze Acordul între serviciile vamale ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse cu privire la deplasarea şi îndeplinirea formalităţilor referitoare la producţia pomilegumicolă.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat Acordul cu privire la regulile de transmiterea mostrelor de substanţe narcotice, substanţe psihotrope şi precursori, semnat la Sankt Petersburg lă 18 octombrie 2011 şi a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Memorandumului de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind promovarea accesului liber la datele financiare. Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa a menţionat că Memorandumul respectiv are ca obiectiv sporirea transparenţei utilizării banilor publici.

În cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a mai aprobat hotărârea cu privire la crearea Agenţiei Naţionale Arheologice. Aceasta va fi o instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, iar misiunea acesteia va fi implementarea politicii statului în domeniul protejării şi valorificării patrimoniului arheologic, organizarea şi exercitarea, în limitele competenţelor atribuite, a controlului şi supravegherii în numele statului a respectării legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului arheologic.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, aprobate în şedinţa de astăzi, în oraşul Glodeni va fi edificat un monument consacrat independenţei Republicii Moldova.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat mai multe decizii cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi a celor eliberate din detenţie. Amendamentele la actele normative, aprobate în acest context, vizează sporirea capacităţii agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în acordarea serviciilor acestei categorii de populaţie. Conform noilor reglementări asistenţii sociali vor avea responsabilitatea de a contribui la angajarea în câmpul muncii a categoriilor respective, precum şi vor dezvolta relaţii cu angajatorii în vederea identificării şi adaptării locurilor de muncă categoriilor în cauză.

De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Modificările ţin de excluderea din textul Legii a condiţiilor de salarizare prevăzute pentru funcţionarii publici, perfecţionarea condiţiilor de salarizare pentru personalul care efectuează deservirea tehnică şi din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, precum şi perfecţionarea condiţiilor de salarizare, prevăzut pentru persoanele cu funcţii de demnitate publică. Documentul stabileşte pentru personalul în cauză salarii de funcţie care însumează toate plăţile suplimentare prevăzute în legislaţia în vigoare, premierea în mărime de 20% din salariul de funcţie şi plata premiului anual. De asemenea, acesta prevede majorarea salariilor persoanelor cu funcţie de demnitate publică, inclusiv primari şi judecători. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a precizat că prevederile respective vor intra în vigoare de la 1 iunie 2012 şi faptul că aceste modificări vizează cca 7 mii de persoane.

În legătură cu faptul că ziua de 1 mai, conform Codului Muncii, este zi de sărbătoare nelucrătoare şi în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă, a fost adoptată hotărârea ca ziua de luni, 30 aprilie, să fie considerată zi de odihnă, iar ziua de sâmbătă, 5 mai - zi de lucru.

În cadrul şedinţei, a fost aprobat de principiu Planul de acţiuni privind susţinerea naţional-culturală şi socială a diasporei moldoveneşti pentru anii 2012-2014. Documentul include acţiuni sistematizate în 6 compartimente: Protecţia drepturilor persoanelor originare din R. Moldova domiciliate peste hotare, Consolidarea asociaţiilor diasporei moldoveneşti şi susţinerea activităţilor culturale, Dezvoltarea relaţiilor culturale, ştiinţifice, economice, turistice, Susţinerea tinerilor din diaspora moldovenească, Protecţia socială şi Asigurarea informaţională.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea din Fondul de rezervă a mijloacelor financiare în sumă de 1 200 mii lei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara anului 2010. Banii vor fi utilizaţi la procurarea locuinţelor pentru 6 familii sinistrate din s. Nemţeni, r-l Hînceşti. Acestea sunt ultimele case ce vor fi procurate pentru sinistraţi, iar restul lucrărilor vor fi efectuate la construcţia infrastructurii drumurilor şi asigurării cu apă în zonă.

O altă hotărâre este cea cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Fertilizanţi minerali. Cerinţe esenţiale". Aceasta stabileşte anumite cerinţe privind declararea tipului şi conţinutului elementelor nutritive în fertilizanţi, privind metodele de prelevare a probelor şi metodelor de analiză cu privire la inofensivitatea fertilizanţilor(îndeosebi a celor cu conţinut sporit de azot) şi de determinare a elementelor nutritive, faţă de ambalaje şi marcare în scopul asigurării trasabilităţii fertilizanţilor.

Guvernul a operat unele remanieri, aprobând eliberarea lui Ilarion POPA din funcţia de viceministru al Economiei şi a lui Viorel Soltan din funcţia de viceministru al Sănătăţii în baza cererilor depuse. Totodată, Executivul l-a numit pe Octavian Gramă în funcţia de viceministru al Sănătăţii, pe Andrei Juraveli în funcţia de director al Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale şi pe Olga Cîrma în funcţia de şef al Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu.

De asemenea, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, Oleg Serebrean, a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Malta, prin cumul, cu reşedinţa la Paris, iar domnului Veaceslav Filip în funcţia de Consul General al Republicii Moldova în oraşul Istanbul, Republica Turcia, fiind rechemat din funcţia respectivă Sergiu Goncerenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor