Hominizii au folosit focul cu un milion de ani în urmă

Vedere a unei porţiuni excavate a intrării în Peştera Wonderwerk
Vedere a unei porţiuni excavate a intrării în Peştera Wonderwerk (R. Yates)
Belinda McCallum
03.04.2012

Dovada că oamenii au folosit focul cu un milion de ani în urmă, în timpul Epocii de Piatră, a fost descoperită în Africa de Sud de către o echipă multinaţională de oameni de ştiinţă.

Resturi microscopice de lemn de frasin au fost găsite alături de unelte de piatră şi oase arse, în sedimente din peştera Wonderwerk, în apropiere de deşertul Kalahari.

"Wonderwerk" înseamnă "miracol" în afrikaans, iar caverna este masivă, extinzându-se până la 139 metri spre interior. Este considerată una dintre cele mai lungi peşteri locuite din lume, dovezi de ocupare datând de acum două milioane de ani.

Săpăturile anterioare de la Wonderwerk au relevat o mulţime de informaţii despre oamenii care locuiau acolo.

Dar această nouă descoperire antedatează momentul de utilizare a focului cu 300.000 de ani, potrivit antropologului Michael Chazan de la Universitatea din Toronto, Canada.

Materialele par să fi fost arse local şi să nu fi fost transportate în peşteră de vânt sau de apă. Există modificări de culoare la suprafaţă podelei peşterii, care indică o activitate de ardere.

"Impactul produselor gătite este bine documentat, dar impactul controlului asupra focului ar fi atins toate elementele societăţii umane", a declarat Chazan într-un comunicat de presă.

Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings a Academiei Naţionale de Ştiinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor