Homeopatia este ameninţată de noua legislaţie din Marea Britanie

Personal la farmacia Ainsworth din Londra, distribuind remedii homeopatice. Medicii homeopaţi sunt îngrijoraţi că noile legi din domeniul sănătăţii vor restrânge răspândirea homeopatiei (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Rosemary field
29.06.2012

Homeopatia are o tradiţie îndelungată în Marea Britanie, însă este posibil ca acest sistem alternativ de medicină să fie acum în pericol.

Legislaţia care reglementează siguranţa şi prescrierea de medicamente trece printr-o revizuire majoră în iulie, ea fiind actualizată şi simplificată. Homeopaţii se tem că aceia care fac lobby împotriva homeopatiei se pot folosi de modificările ce urmează a fi aduse legislaţiei pentru a limita practica.

A devenit un obicei şi o practică pentru mulţi homeopaţi şi pacienţi să îşi procure remediile prin internet şi telefon. Însă, potrivit Legii Medicamentelor din 1968, o persoană îşi poate cumpăra medicamentele care nu au nevoie de reţetă, doar personal, de la un farmacist. Acest lucru înseamnă că 2.000 de homeopaţi şi între 6 - 9 milioane de pacienţi care folosesc homeopatia, acţionează ilegal din punct de vedere tehnic.

Existând doar cinci farmacii homeopate autorizate în Marea Britanie, iar homeopaţii spun că este nerealist să se obţină remediile doar printr-o consultare faţă în faţă cu un farmacist.

Ei doresc un amendament în noua lege, care să recunoască modalităţile moderne de procurare a medicamentelor homeopate.

"Această lege a fost redactată cu zeci de ani înainte ca orice comandă prin poştă să fi fost o practică comună în afaceri şi înainte ca internetul să devină un factor principal pentru întreprinderile comerciale", susţine Karin Mont, preşedintele Alianţei homeopaţilor înregistraţi.

Din 1 iulie, noua lege, care va apărea sub titlul de "Reguli privind medicaţia umană din 2012", nu va conţine o derogare care să includă metodele moderne de prescriere ale homeopaţilor, în conformitate cu Agenţia guvernamentală de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA).

"Suntem îngrijoraţi că accesul nostru la medicamente homeopatice fără licenţă ar putea fi restricţionat de menţinerea unei legi învechite", spune Mont.

Ea se teme că producătorii (farmaciile) vor suferi cel mai mult, dacă legea este aplicată, deoarece ar însemna o pierdere comercială gravă pentru ei.

Homeopaţii spun că o soluţie simplă pentru această anomalie ar fi excluderea medicamentelor homeopatice din noua lege.

Principalele organisme interesate din cadrul homeopatiei au conlucrat mai mult de 18 luni pentru a revizui legea şi s-au consultat cu MHRA, dar "eforturile şi sugestiile pe care le-am făcut nu au fost ascultate", susţine John Morgan, director al Helios Homeopathic Pharmacy.

Un purtător de cuvânt al MHRA a declarat că agenţia nu are planuri să-şi schimbe poziţia cu privire la medicamentele homeopatice în raport cu Legea Medicamentelor. "Vom investiga orice plângere legată de fabricarea şi furnizarea de medicamente pentru uz uman. Fiecare caz va fi analizat pe baza meritelor sale individuale", a declarat MHRA într-un e-mail.

Homeopaţii îşi adaptează remediile în funcţie de nevoile individuale ale pacientului, 3.000 din ele provenind de la peste o sută de concentraţi diferiţi şi rezultând în sute de mii de permutări. Majoritatea medicamentelor rămân fără licenţă.

Morgan susţine că: "Nu este economic viabil să se autorizeze ceva care se vinde între 50 - 100 de unităţi pe an, iar procesul de autorizare pentru 30 - 40 de remedii durează ani de zile".

Cu toate acestea, farmaciile homeopate au avut o relaţie bună cu MHRA, timp de zeci de ani.

Rachel Roberts, consultant de cercetare pentru Societatea de Homeopatie şi director executiv al Institutului de Cercetare Homeopată, susţine că homeopatia a fost incredibil de sigură şi de eficientă timp de decenii, generând puţine plângeri autentice.

"Farmaciile au fost inspectate şi controlate la faţa locului [de MHRA] pentru a ne asigura că îşi îndeplinesc activitatea în mod corespunzător; remediile sunt bine făcute, produse şi livrate în condiţii de siguranţă. Activităţile noastre sunt conforme cu sistemul de reglementare şi întotdeauna a fost aşa", spune Roberts.

Homeopaţi şi pacienţi le-au scris parlamentarilor pentru a îndemna guvernul să modifice legea.

În scrisoare sa către secretarul sănătăţii Andrew Lansley, parlamentarul Steve Baker arată că: "Eu cred cu tărie că oamenii au dreptul să îşi asume responsabilitatea pentru propria persoană şi sănătate. Indiferent de opiniile medicilor şi companiilor farmaceutice, oamenilor ar trebui să li se permită să continue să folosească remediile homeopatice. Acest lucru necesită o schimbare a legii, astfel încât remediile să poată fi furnizate către persoanele care nu sunt prezente fizic în farmacii".

Pacienta Maria Nondé este de aceeaşi părere. "Este absolut diabolic că Legea Medicamentelor îmi încalcă direct libertatea de a alege homeopatia şi de a primi remediile de care am nevoie", a spus ea într-un e-mail.

Cu toate acestea, guvernul este într-o stare de confuzie, unii crezând că dacă legea nu este modificată, homeopaţii se panichează inutil.

Roberts este îngrijorată de faptul că noua lege va ajuta organizaţiile care fac lobby împotriva homeopatiei, să se folosească de anumite reglementări ca de o modalitate pentru a deteriora imaginea profesiei şi pentru a opri practicarea ei în Marea Britanie. "Plângerile către MHRA şi încercările, în general, de a reduce accesul la această practică în Marea Britanie, au atins cote alarmante recent", susţine ea.

Andy Lewis de la Quackometer, un site împotriva homeopatiei, a declarat într-un e-mail că: "Autorităţile de reglementare în domeniul medical au datoria să se asigure că produsele homeopate neînregistrate nu intră pe piaţă, atât acum, cât şi după ce normele consolidate vor intra în vigoare".

Farmaciştii au afirmat că sunt preocupaţi din punct de vedere etic de siguranţa pacientului şi sprijinirea pacientului.

Deci care este argumentul împotriva homeopatiei?

Sense About Science este o organizaţie a unor oameni de ştiinţă şi personalităţi media de profil înalt, care a criticat în mod deschis homeopatia. Asistenta manager Emily Jesper a explicat într-un e-mail că, din punct de vedere ştiinţific, "medicamentele au un efect placebo, niciun alt efect, şi că produsese homeopatice nu conţin, de obicei, ingredientele menţionate pe ambalaj".

Homeopaţii recunosc că există o slăbiciune în argumentele lor în sprijinul homeopatiei.

"Nu putem explica de ce ceva care a fost diluat de 10.000 de ori sau de 1 milion de ori încă mai are un efect extrem de puternic asupra corpului uman. Noi vorbim despre medicamente energetice, spre deosebire de medicina mecanicistă", susţine Mont.

Kay Willis, un homeopat din Maidenhead, a declarat: "Pentru mine acest lucru ar putea fi o catastrofă personală. Simt că dreptul meu de a alege asistenţa medicală pe care o doresc este în joc. Familia mea şi cu mine am fost trataţi timp de 21 de ani de un homeopat şi am folosit medicamente homeopatice în mod regulat cât timp am fost bolnavă. Toţi am rămas în formă şi suntem sănătoşi".

"Nimeni nu este pe moarte din cauza homeopatiei. Regina şi Prinţul Charles apelează la homeopatie", spune ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor