În mijlocul protestelor, Hillary Clinton desemnată candidat oficial al democraţilor

Hillary Clinton a fost numită oficial marţi seara, în Philadelphia, candidată a taberei democrate la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Investitura a avut loc în mijlocul protestelor susţinătorilor senatorului Bernie Sanders şi a eforturilor liderilor de a uni democraţii în jurul fostului secretat de stat.
Hilary Clinton.
Hilary Clinton. (Captură Foto)

Fostul preşedinte Bill Clinton a susţinut un discurs marţi seara la Convenţia Naţională Democrată (CND), în care a menţionat prima sa întâlnire cu Hillary în perioada când aceasta lucra la Departamentul de Stat, oferind o perspectivă personală asupra soţiei sale şi elemente esenţiale ale CV-ului său politic.

“Ea este în continuare cea mai potrivită persoană pe care o cunosc pentru a aduce schimbări”, a declarat Bill despre soţia sa în cea de-a doua noapte a CND în Philadelphia. “O puteţi lăsa într-o zonă tulburată, reveniţi într-o lună şi, cumva, ea îmbunătăţeşte situaţia”.

Sanders s-a alăturat marţi delegaţiei din Vermont pentru a declara că toate voturile vor fi transferate în favoarea nominalizării lui Clinton în cursa prezidenţială. Clinton devine astfel prima femeie nominalizată de un partid major în cursa pentru preşedinţie.

Hillary Clinton s-a adresat pe scurt participanţilor la convenţie prin satelit din locuinţa ei din Chappaqua, statul New York, după declaraţiile făcute de soţul ei.

Nominalizarea a fost însă urmată de haos, când o parte dintre delegaţii lui Sander au părăsit întâlnirea. Susţinătorii lui Sanders au demonstrat, de asemenea, în faţa locului unde a avut loc convenţia, intrând în conflict cu poliţia.

Convenţia a început luni în mijlocul unor contoverse, după publicarea unor emailuri care arată că personalul Comitetului Naţional Democrat a favorizat-o pe Clinton în timpul alegerilor primare. Scandalul a dus la demisia preşedintei comitetului, Debbie Wasserman Schultz, care a fost criticată de manifestaţi luni şi forţată să renunţe la orice funcţie majoră în convenţie.

Un sondaj al Bloomberg Politics, publicat luna trecută după ce Clinton şi-a asigura nominalizarea, a descoperit că aproximativ jumătate dintre susţinătorii lui Sanders nu doresc să o voteze pe Clinton. Aproximativ 22% dintre aceştia plănuiesc să voteze cu Trump, a descoperit sondajul, în timp ce 18% îl favorizează pe independentul Gary Johnson.