Hellvig: Acţiunea ANI este strict politică, probabil voi cere daune pentru acest exerciţiu politic

Epoch Times România
09.11.2012

Eduard Hellvig a declarat vineri că sesizarea ANI în ceea ce îl priveşte este o acţiune ,,strict politică" şi că va face tot ceea ce ţine de el pentru ca fiecare să răspundă pentru ,,abuzul" care i s-a comis, trimiţând astfel şi o scrisoare ambasadorilor UE ca să îi informeze despre situaţia sa.

,,În primul rând vreau să fac nişte precizări de formă. Din păcate, astăzi instituiile statului se implică în campania electorală, ANI nu înţelege că trebuie să fie o instituţie independentă, să fie o instituţie nepărtinitoare, trebuie să fie o instituţie care să vegheze la respectarea deciziilor. Din puntul meu de vedere este evident că este o acţiune strict politică", a spue el la Antena 3.

,,În ceea ce mă priveşte, pe fond, este absolut incredibil că pot să fiu suspenctat de incompatibilitate având în vedere că eu nu mai am nicio relaţie de nicio formă din 2005 cu societatea care este invocată. Cu alte cuvinte, în 2004 când am ajuns parlamentar eram director executiv la această societate, m-am suspendat de la această societate până la trminarea mandatului de parlamentar, în 2008 la terminarea mandatului, când pe drept eu aveam posibilitatea să mă întorc director executiv la firma respectivă de comun acord am convenit că nu mai doresc să mă întorc director executiv în societatea respectivă pentru că era într-o altă localitate şi eu stăteam în Bucureşti", a explicat ministrul Dezvoltării şi Turismului.

,,Eu din 2004 nu am mai avut nivio relaţie contractuală, financiară, acţionar şi aşa mai departe cu societatea respectivă. Cu alte cuvinte este absolut absurd să invoci astăzi că pe perioada mandatului de ministru eu aş fi avut şi funţia de director executiv în societatea respectivă", a completat el.

Fiind întrebat şi de situaţia de incompatibilitate de care este acuzat de ANI referitor la angajarea lui ca cercetător în cadrul firmei lui Dan Mihalache, Helllvig a spus că s-a suspendat din acest post imediat ce a ajuns ministru. ,,Înainte de a fi ministru am fost în cadrul companiei respective cercetător în ştiinţe politice, din momentul când am ajuns ministru, normal m-am suspendat din funcţia pe care o deţineam pentru că am devenit ministru", a fost răspunsul lui. El a mai spus că nu a primit nicio notificare de la ANI în ceea ce priveşte situaţia de incompatibilitate în care a fost declarat.

,,Eu nu am primit, este ceea ce văd acum pe tv, eu nu am primit o adresă oficială prin care să fiu informat că sunt incompatibil. Am prmit în data de 15 octombrie şi ulterior pe 22 octombrie o hârtie de la ANI prin care mi se spunea că există suspiciunea de incompatibiliatte. Eu am prezentat documentele justificative şi aşteptam de la ANI un punct de vedere", a punctat ministrul.

,,Eu voi face tot ceea ce ţine de mine din punct de vedere legal să rezolv această problemă şi ca nivel de imagine, probabil că voi cere şi daune ANI pentru acest exerciţiu politic pe care îl fac în perioadă de campanie electorală (...). Voi face tot ceea ce trebuie din punct de vedere legal ca să răspundă fiecare pentru abuzul care s-a întâmplat astăzi (...)", a susţinut el.

De asemenea ministrul a precizat că va trimite o scrisoare tutoror ambasadorilor UE pentru a-i informa cu privire la situaţia în care se află. ,,Justiţia nu are cum să dea dreptate ANI în ceea ce mă priveşte sub nicio formă (...). Eu am solicitat avocatului meu să îmi facă o adresă, o scirsoare pe care o voi adresa tuturor ambasadorilor UE şi ambasadorului SUA la Bucureşti să fie informat de ce am fost acuzat şi care sunt dovezile ANI. Eu nu mă las, eu merg până la capăt cu ei (...)",a conchis Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 07.05.2012 - 31.10.2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de Director în cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., informează ANI.

În punctul de vedere transmis Agenţiei Naţionale de Integritate, Hellvig a menţionat că nu deţine funcţia de Director al S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., şi nici nu a exercitat această funcţie în niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de către Eduard Hellvig în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a comunicat Agenţiei faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o săptămână.

Totodată, ANI mai susţine că Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice într-o firmă (a lui Dan Mihalache, n.r.) care nu are ca obiect al activităţii cercetarea, iar în plus ministrul nu figurează ca angajat la ITM, deşi a încasat bani. Din verificările efectuate, a mai rezultat faptul că, în perioada 20.12.2011 – 14.09.2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între Eduard Hellvig şi S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacţii reprezentând încasări drepturi salariale de la S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 Lei, în condiţiile în care acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor