Harghita: Comemorarea a 160 de ani de la bătălia din pasul Nyerges

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la monumentul de pe vârful Nyerges, din judeţul Harghita, la comemorarea a 160 de ani de la bătălia care a avut loc în zonă şi în care au murit aproximativ 200 de secui.

Manifestarea a fost organizată în comun de Consiliile Judeţene din Harghita şi Covasna şi de primăria din Cozmeni, aflată în apropierea pasului Nyerges.

Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita şi Covasna, Borboly Csaba şi respectiv Tamas Sandor au venit la manifestare călare, îmbrăcaţi în costume secuieşti şi au primit onorul gărzii husarilor. Lor li s-a alăturat apoi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke. Manifestarea a început cu intonarea imnului Ungariei, după care au fost rostite discursuri despre semnificaţia acestei zile.

Primarul comunei Cozmei, Bodo David, a vorbit despre năzuinţele de autonomie ale maghiarilor şi despre faptul că dorinţa acestora de libertate a rămas aceeaşi ca în urmă cu 160 de ani.

"Aici în şa (pasul Nyerges - n.r.) din ce în ce mai multe ori se cântă imnul Ungariei şi din ce în ce mai mult şi mai puternic se formulează acea dorinţă ca Dumnezeu să nu lase să piară Ardealul. (...) Trebuie să mai treacă timp până când putem spune că suntem egali şi suntem liberi, dar am pornit pe o cale care ne duce spre năzuinţele noastre de autonomie, ca să le oferim o viaţă mai bună secuilor, aici, pe ultimul bastion al Ungariei istorice", a afirmat Bodo David.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a remarcat faptul că este pentru prima dată când cele trei judeţe comemorează împreună acest eveniment şi îşi exprimă dorinţa lor de autonomie.

"Secuii din Covasna, Harghita şi Mureş aparţin aceluiaşi loc, au aceleaşi tradiţii şi acelaşi trecutul, dar aceleaşi sunt şi năzuinţele şi dorinţele noastre de autonomie. Când este vorba despre interesul secuilor atunci nu mai există graniţe de judeţ", a afirmat Borboly. El a vorbit, din nou despre faptul că instituţiile publice din zonă trebuie să fie conduse de maghiari, care să decidă în chestiunile care-i privesc.

"Secuimea trebuie să fie a secuilor şi instituţiile trebuie să fie conduse de secui şi noi trebuie să decidem despre chestiunile care ne privesc. Limba maternă, tradiţiile şi cultura nu o să le lăsam, aşa cum nu o să renunţăm la pământul lăsat de strămoşi. Şi asta ne cer nouă acei 200 de eroi care au murit aici", a mai spus Borboly.

Şi preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a vorbit despre dorinţa de libertate a secuilor, la fel ca şi deputatul UDMR Korodi Attila, în vreme ce preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke le-a reamintit celor prezenţi istoricul evenimentului.

Manifestarea din pasul Nyerges a mai cuprins un ritual al înrolării husarilor, o slujbă religioasă şi sfinţirea unui stâlp funerar amplasat în cimitirul în care îşi dorm somnul de veci secuii ucişi la 1849.

Istoricii spun că la 1 august 1849 aproximativ 200 de secui, aflaţi sub conducerea maiorului Tuzso Janos au fost ucişi de trupele ţariste şi austriece.

Monumentul de la vârful Nyerges este locul în care se organizează, anual, în data de 15 martie, acţiuni de marcare a Zilei Maghiarilor de Pretudindeni. În acest an, la 15 martie, în pasul Nyerges a fost prezent şi preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne