Hăncilă (Volksbank): Inflaţia anualizată va depăşi la sfârşitul acestui an 5%

Epoch Times România
10.10.2012

Economistul-şef la Volksbank România, Melania Hăncilă, a declarat că inflaţia anualizată va depăşi 5% la sfârşitul acestui an, reprezentând mai mult de 1 punct procentual peste limita maximă a ţintei de inflaţie asumată de Banca Naţională a României.

"În lunile următoare ne aşteptăm la o creştere lunară a indicelui preţului de consum de până în 0,5 puncte procentuale lună la lună. Oricum, mult mai scăzută decât cifra din luna septembrie. Cu toate acestea, este clar că inflaţia anualizată va depăşi 5% la sfârşitul anului, reprezentând mai mult de 1 punct procentual peste limita maximă a ţintei de inflaţie asumată de Banca Naţională a României", a menţionat Hăncilă.

Economistul-şef la Volksbank România estimează că vor continua majorările de preţuri la alimente, dar într-un ritm mai lent decât în septembrie.

"Această creştere mai accentuată a preţului în luna septembrie este o supriză şi pentru noi, mai ales că aveam cea mai pesimistă prognoză din piaţă, respectiv o creştere de 0,7 puncte procentuale. Creşterea a fost însă de 1,2 puncte procentuale. Această surpriză negativă vine în special din creşterea preţului la produsele alimentare. Anul acesta agricol este chiar mai rău decât am estimat având în vedere creşterile accentuate de preţuri din ultimele luni", a spus Hăncilă.

Aceasta a subliniat că în septembrie a avut loc şi majorarea preţului gazelor.

"Efectele acestei majorări s-au perpetuat asupra majorităţii bunurilor de consum, foarte multe având în preţul lor încorporat şi preţul gazelor. În primul rând, acest nivel al inflaţiei se datorează creşterii preţurilor produselor alimentare din cauza anului agricol foarte slab, atât în România cât şi în restul Europei, ceea ce era normal să se vadă în indicele preţurilor de consum. Amplitudinea a fost mai mare decât ne-am fi aşteptat", a mai spus Hăncilă.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 5,33%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 6,91%, a scumpirii celor nealimentare cu 4,30% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 4,79%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor