Guvernul vrea să stimuleze creşterea natalităţii în România. Ce reformă fiscală pregăteşte

Carucior de copii (mixbo.ro)
Andrei Popescu
10.04.2024

Guvernul pregăteşte o reformă fiscală menită să sprijine creşterea ratei natalităţii în ţară prin intermediul unui sistem de reducere a taxelor pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii, relatează Antena 3. Măsura este anunţată în planurile pentru 2025.

La rândul său, în acest sens, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar putea exista deduceri de la impozitul pe venit de 10% pentru familiile care are mai mult de doi copii.

Potrivit sursei citate, această măsură ar putea fi luată chiar de la începutul anului viitor şi, practic, ar putea fi plătit mai puţin la stat pentru familiile care au mai mulţi copii. Drept urmare, venitul net la final de lună ar putea fi mai mare.

Măsura face parte din reforma fiscală care se află în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede scăderea taxării pe muncă în ţara noastră.

De asemenea, o astfel de măsură ar putea fi implementată în condiţiile în care populaţia ţării a ajuns la acelaşi nivel ca în 1966, înainte ca fostul dictator Nicolae Ceauşescu să fi interzis avorturile. Adică la puţin peste 19 milioane de locuitori.

Mai mulţi sociologi au atenţionat că scăderea natalităţii va avea efecte dramatice pentru societate.

De precizat că România se află pe locul patru la indicele fertilităţii după Franţa, Cehia şi Islanda. Franţa, de exemplu, oferă mai multe stimulente financiare, dar şi o subvenţie de naştere de 950 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor