Guvernul ungar ameninţă cu preluarea băncilor străine

Premierul ungar Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2013

Obiectivul guvernului de la Budapesta este să crească controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar local până la cel puţin 50%, a declarat marţi premierul Viktor Orban.

Planurile lui Viktor Orban riscă sa creeze o prapastie intre cel mai indatorat stat est-european si restul statelor membre UE, in condiţiile in care in decurs de o săptamână partidul Fidesz a modificat Constituţia, a preluat controlul asupra Bancii centrale prin numirea unui apropiat al lui Orban in postul de guvernator si a limitat independenţa Curţii Constitutionale.

"Este o situaţie nesanatoasă faptul ca strainii controleaza o proporţie atat de mare din sistemul bancar ungar", a declarat Orban la un forum economic organizat de Camera ungară de comerţ si industrie. "Respectând tratatele internaţionale, trebuie să ne straduim sa creştem proporţia ocupată de proprietarii ungari in sistemul bancar local... Am dori ca cel putin 50% din sistemul bancar ungar să se afle in mâinile ungarilor", a spus Orban.

De asemenea, premierul ungar a anunţat că guvernul ungar are de gand sa ajute intreprinderile mici si mijlocii sa-şi converteasca creditele in valuta in credite in forinţi si a cerut ministrului economiei, Mihaly Varga, să pună la punct un program atractiv de conversie.

Băncile straine care activează pe piaţa din Ungaria se confruntă cu cea mai mare taxă bancară din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si creşterea creditelor neperformante.

Banca italiana Intesa Sanpaolo a anunţat marţi ca divizia sa din Ungaria a inregistrat pierderi de 279 milioane de euro in trimestrul patru. 'Ungaria a devenit un fel de cosmar', a declarat directorul Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani. 'Toata lumea este destul de ingrijorata in legatura cu Ungaria', a adaugat Cucchiani.
OTP, cel mai mare grup bancar ungar, concurează cu diviziile locale ale unor bănci străine precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA, Bayerische Landesbank, General Electric Co. si Citigroup Inc., informează Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor