Guvernul Transnistriei va oferi suport combinatului de lactate din Râbniţa

Transnistria
Transnistria (evz.md)
Epoch Times România
20.02.2014

Guvernul Transnistriei a semnat cu "Combinatul de Lactate din Râbniţa" un acord, care permite întreprinderii să-şi continue activitatea. Conducerea întreprinderii se obligă să lichideze încălcările din domeniul securităţii industriale, iar structurile de stat - să acorde asistenţă pentru legalizarea în cadrul legislativ al RMN a documentaţiei normative necesare pentru ulterioara asigurare a activităţii întreprinderii.

"Astfel, întreprinderii i se oferă posibilitatea de a continua activitatea industrială cu condiţia de a îndeplini măsurile, stipulate în Acord, de asigurare a exploatării în condiţii de siguranţă a unui şir de obiecte periculoase, legate de utilizarea utilajului care funcţionează sub tensiune înaltă şi cu componente chimice extrem de active", a spus şefa Serviciului Monitorizării de Stat, Olga Zvarâci.

CLR - este cea mai mare întreprindere de prelucrare a laptelui din Transnistria, capacitatea căreia permite prelucrarea a 250 t de lapte zilnic, atunci când regiunea produce doar 20 t. Practic toată materia primă se importă. Divergenţele conducerii fabricii cu autorităţile au început la finele anului 2013. În noiembrie vama nu a permis trecerea unui lot de cremă congelată din Australia, deoarece termenul de valabilitate a acesteia era expirat, de asemenea lipseau documentele veterinar-sanitare şi certificatele. Conducerea întreprinderii a atacat în instanţă acţiunile vameşilor, însă fără rezultat.

Iar în decembrie organele de forţă ale regiunii l-au reţinut pe directorul fabricii, Nicolai Vasileţki în baza sesizării venită la adresa MAI al Transnistriei din partea organelor de drept ale Ucrainei, care confirmă implicarea directorului CLR la comiterea infracţiunilor economice pe teritoriul regiunii Odesa, şi l-au predat Ucrainei. Comentând situaţia creată în privinţa fabricii, liderul tiraspolean Evgheni Şevciuk spunea anterior că întreprinderea funcţiona în baza unor scheme gri, semi-transparente" şi că "nimeni nu va permite solicitări ultimative şi presiuni la adresa statului.

"În jurul acestei situaţii este mult conţinut superficial, care nu reflectă sensul evenimentelor care au loc. Nu trebuie să creăm condiţii, în care producţia de origine necunoscută se reexportă prin teritoriul Transnistriei sub forma mărfii care se produce în Transnistria. Schema, aproximativ, consta în următoarele: se producea materia primă, să spunem în Australia, se aducea pe teritoriul Transnistriei, apoi era complicat de demonstrat nivelul de prelucrare a acesteia, dar totuşi, pe producţiei se punea logoul CLR şi întreprinderea solicita codurile de producere ale Transnistriei, pentru a avea acces la piaţa rusă", a relatat rezidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor