Guvernul retrage candidatura lui Ioan Mircea Paşcu pentru postul de comisar european fără portofoliu [surse]

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu (Epoch Times România)

Premierul Dăncilă a decis retragerea lui Ioan Mircea Paşcu, propus comisar european fără portofoliu pentru câteva săptămâni, până la intrarea noii Comisii Europene în funcţie la 1 noiembrie, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Decizia prim-ministrului român ar fi venit după ce, luni, guvernul estonian a anunţat că-şi retrage propunerea şi nu neapărat din proprie iniţiativă, ci ca urmare a presiunilor. Concret, socialiştii europeni ar fi făcut presiuni marţi după amiază ca România să-şi retragă candidatul, iar europarlamentarii români au dat asigurări că guvernul de la Bucureşti a iniţiat deja procedurile de retragere a candidaturii lui Paşcu.

Şi liderul europarlamentarilor PPE, germanul Manfred Weber, a făcut marţi un apel la premierul Viorica Dăncilă să retragă propunerea ca Ioan Mircea Paşcu să fie numit comisar european fără portofoliu pentru doar câteva săptămâni, subliniind că ar fi o risipă inaceptabilă din banii contribuabililor.

Astfel, şefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier îi atrage atenţia preşedintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare, că numirea unor comisari fără portofolii pentru doar câteva săptămâni nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare, instalarea lui Paşcu şi a estonianului urmând să coste 2 milioane de euro.

Mai mult, potrivit site-ului en24.news, Paşcu (70 de ani) ar putea încasa o pensie de comisar european pentru câteva săptămâni de activitate. Această pensie reprezintă între 45 şi 60% din salariul de comisar (care înseamnă cam 20.000 de euro lunar fără alte beneficii). Acestea sunt regulile UE, iar orice încălcări de a lega plata pensiei de durata mandatului au eşuat în trecut.

În replică, Ioan Mircea Paşcu a scris pe Facebook că nu va beneficia de pensie, întrucât ar avea nevoie de minimum un an de activitate.