Guvernul R. Moldova propune îmbunătăţirea urgentă a alimentaţiei copiilor din grădiniţe şi şcoli

Alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ a R. Moldova
Alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ a R. Moldova (gov.md)
Ştefan Sârbu
31.10.2019

Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, a anunţat joi, 31 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă despre realizarea, în cel mai scurt termen, a zece acţiuni imediate şi decisive pentru a elimina corupţia şi nepăsarea care au dus la apariţia problemelor ce vizează alimentaţia şi sănătatea copiilor.

„În prezent, apa din fiecare a cincea instituţie de educaţie nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici şi microbiologici. Noi nu vom tolera o asemenea situaţie. Lucrurile trebuie schimbate rapid”, a declarat Andrei Spînu menţionând că nu există o prioritate mai relevantă decât sănătatea copiilor.

Astfel, guvernul îşi propune să crească semnificativ gradul de responsabilizare a agenţilor economici şi a managerilor instituţiilor de învăţământ; să înăsprească sancţiunile în cazul încălcării normelor privind alimentaţia copiilor; să eficientizeze procedurile de achiziţii publice şi să ajusteze meniul model naţional recomandat copiilor/elevilor conform normelor fiziologice de consum, inclusiv, prin includerea alimentelor sănătoase. Totodată, va fi crescută şi implicarea părinţilor în procesul de alimentare a copiilor în şcoli şi grădiniţe.

Mai mult decât atât, începând cu anul viitor guvernul promite că va majora salariile personalului implicat în procesul de alimentaţie a copiilor din instituţiile şcolare şi preşcolare. Este vorba despre bucătari şi ajutorul de educator al căror salariu se va majora cu 360 şi, respectiv, cu 536 lei pe lună.

Executivul moldovean susţine că planul de acţiuni „10 pentru copii” ar fi un prim pas în dezvoltarea unor politici eficiente în domeniul alimentaţiei copiilor în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. Acesta urmează a fi implementat în următoarele 12 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor