Guvernul R. Moldova l-a desemnat pe Artur Reşetnicov judecător la CCM. Expert: Toţi oamenii lui Voronin au revenit în funcţii

Numirile grăbite de persoane noi în funcţii cheie trădează frica guvernării. Reşetnicov era şef la SIS în 2009, când au fost nimiciţi tinerii protestatari. Azi a fost ”pedepsit”: e judecător la Curtea Constituţională, constată Alina Radu.
Artur Reşetnicov, judecător la CCM
Artur Reşetnicov, judecător la CCM (facebook.com/Artur Reşetnicov)

Guvernul Republicii Moldova l-a desemnat miercuri, 12 decembrie, pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCM) pe deputatul democrat Artur Reşetnicov, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate în timpul guvernării comuniste.

În context, deputata PLDM Maria Ciobanu susţine că „CCM a lui Plahotniuc s-a mai umplut cu un individ, Artur Reşetnicov, care are atâtea păcate pe conştiinţă încât nu-l poate spăla nici Pruteţul de la Grozeşti... (locul de copilărie al liderului PD n.r.)”.

Veaceslav Negruţă, expert de la Transparency International Moldova, a notat că toţi oamenii lui Voronin din 2009 au revenit în funcţiile „coordonatorului din 2018. A mai rămas o singură schimbare de făcut: Dodon, ia-te într-o parte! Adică, fii prin preajmă! Gata, s-a terminat rebrandingul "totalitarilor" în "democraţi". Mai rău e cu democraţia.”

Artur Reşetnicov a fost directorul SIS în perioada 2007-2009, inclusiv în perioada protestelor violente din aprilie 2009 soldate cu devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului şi torturarea a sute de tineri prin comisariatele de poliţie.

Jurnalista de la Ziarul de Gardă Alina Radu a ţinut să sublinieze că numirile grăbite de persoane noi în funcţii cheie trădează frica guvernării. „Reşetnicov era şef la SIS în 2009, când au fost nimiciţi tinerii protestatari. Azi a fost ”pedepsit”: e judecător la CCM. Visul European al Moldovei se răsuceşte în mormânt.”