Guvernul Ponta II, aproape cel mai mare din UE, e devansat ca număr de miniştri doar de Franţa

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.12.2012

Guvernul Ponta II, format din 28 de membri, va fi cel mai mare din UE, cu excepţia Franţei, unde sunt 38 de miniştri, şi a Marii Britanii, unde Executivul are însă o structură aparte faţă de restul cabinetelor din Uniunea Europeană, fiind incluşi şi oficiali care nu sunt miniştri.

Fără îndoială, campioană la acest capitol este Franţa, unde guvernul are 38 de membri, dintre care 18 sunt miniştri delegaţi.

Marea Britanie are 19 ministere (dintre care 3 pentru Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), plus doi miniştri fără portofoliu, premierul şi vicepremierul. Cabinetul are însă 32 de membri, dar aici sunt incluşi şi alţi oficiali, printre care Procurorul general, liderul Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor. Aceştia participă la reuniunile Cabinetului în funcţie de subiectele aflate pe agendă.

Un număr mare de ministere se regăsesc şi în ţările nordice.

În Suedia, unde la putere se află o coaliţie de 4 partide, guvernul are 23 de membri, iar Finlanda are 18 miniştri, deşi la conducere se află o coaliţie de 6 partide.

În Danemarca, guvernul este format din 20 de miniştri.

În schimb, Ţările Baltice au un număr redus de miniştri: Estonia - 12, Letonia - 13 şi Lituania - 14.

Vecinii de la sud de Dunăre au 16 miniştri, plus un ministru fără portofoliu însărcinat cu managementul fondurilor UE, la fel şi Cehia.

Malta şi Portugalia au câte 11 miniştri (inclusiv premierul). În Cipru sunt 11 ministere, la care se adaugă preşedintele care este şi şeful guvernului.

În Austria, guvernul are 14 membri (inclusiv cancelarul), şeful diplomaţiei fiind şi vice-cancelar, în timp ce Belgia are 13 miniştri şi 6 secretari de stat.

Guvernul german are 16 membri: cancelarul, 13 miniştri şi şeful cancelariei care este şi ministru cu însărcinări speciale.
Grecia, condusă de o coaliţie formată din 3 partide, are 15 miniştri, plus unul fără portofoliu.

Cabinetul Viktor Orban are 10 membri, dintre care un ministru fără portofoliu pentru relaţia cu organismele financiare internaţionale.

Irlanda, ţară care va prelua preşedinţia UE de la 1 ianuarie 2013, are 16 miniştri.

Consiliul de miniştri din Italia are 18 membri, dintre care 6 miniştri fără portofoliu.

În Luxemburg, guvernul este format din 20 de miniştri, dintre care doi fără portofoliu: un ministru de stat pentru culte, comunicaţii şi media şi unul pentru relaţia cu parlamentul.

Olanda are 11 ministere şi 13 miniştri, la care se adaugă 6 secretari de stat. La Ministerul de Externe există doi miniştri: ministrul de externe şi ministrul pentru comerţ exterior, iar la Ministerul Economiei pe lângă ministrul economiei funcţionează şi ministrul agriculturii.

Polonia are 18 ministere, plus un ministru fără portofoliu.

Câte 13 membri au guvernele din Slovacia şi Spania, în timp ce Slovenia are 11 miniştri, plus un ministru fără portofoliu pentru Diaspora.




România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor