Guvernul Ponta 3 în stand-by, aşteaptă decizia CCR

Palatul Cotroceni. În imagine, Augustin Zegrean, preşedintele CCR şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor
Palatul Cotroceni. În imagine, Augustin Zegrean, preşedintele CCR şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.03.2014

UPDATE - Sâmbătă, la ora 10, judecătorii CCR se vor reuni pentru a dezbate sesizările PDL şi PMP.

Guvernul Ponta 3, care a trecut marţi de Parlament, se află în acest moment la mâna Curţii Constituţionale, care a fost solicitată să răspundă sesizării PDL şi PMP privind necesitatea schimbării programului de guvernare.

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat miercuri că instanţa nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie, aceasta fiind o problemă delicată, dar care necesită o rezolvare rapidă. Pe de cealaltă parte, preşedintele CCR Augustin Zegrean, observă că ţara este pe mâini bune şi că Belgia, spre exemplu, s-a simţit mai bine când nu a avut guvern.

Potrivit unor surse oficiale citate de Realitatea Tv, sesizarea PDL ar putea fi soluţionată vineri. Această situaţie a apărut după ce premierul Ponta a refuzat să-şi asume nou program de guvernare, astfel că instalarea noilor miniştri întârzie.

Preşedintele PSDL, Vasile Blaga a subliniat marţi că prin semnarea protocolului între PSD şi UDMR, s-a modificat programul de guvernare, ceea ce este un motiv de contestare a cabinetului Ponta 3.

Şi preşedintele Traian Băsescu declarat că în cazul în care Ponta va menţine programul USL, care în prezent nu mai există, consimte la „delegitimarea Guvernului României”.

Deputaţii PDL, precum şi cei de la PMP, vor că CCR să vadă dacă nu cumva cooptarea UDMR la guvernare şi implicit cerinţele acestei formaţiuni acceptate de PSD necesită o schimbare a programului de guvernare cu care USL a câştigat alegerile în 2012.

"Nu ştiu cum am putea până vineri să stabilim. Ar trebui să şi citim dosarul", a declarat Augustin Zegrean, care a adăugat că în acest moment rămâne în vigoare Guvernul Ponta 2 pentru ca acesta "nu a fost demis acest guvern. Ţara e pe mâini bune, e în regulă".

Preşedintele CCR a dat drept exemplu Belgia, care timp de un an şi jumătate nu a avut guvern şi "se pare că a dus-o mai bine în perioada aia".

Judecătorul CCR Zoltan Puskas a afirmat că o astfel de sesizare constituie o premieră: "Nu îmi amintesc să fi avut vreo sesizare până acum pe programul de guvernare", a spus Puskas. "Orice problemă care se referă la problemele politice e o problemă delicată pentru Curtea Constituţională".

"Ne vom strădui să le dăm cât mai repede, fiind o situaţie de urgenţă", a adăugat judecătorul Petre Lăzăroiu.

"Ţara este într-o situaţie delicată", a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor