"Guvernul încearcă să distrugă sistemul judiciar" - Dragnea şi Dăncilă, "vedete" la televiziunea naţională elveţiană

Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Televiziunea publică elveţiană SRF a dedicat un serial cu cinci episoade împlinirii a 15 ani de la marea extindere a Uniunii Europene spre est. "Europa de Est: democraţie ameninţată, economie înfloritoare." Sub acest titlu sunt portretizate cinci ţări, printre care şi România.

Portretul României, ţara care deţine preşedinţia UE, începe în termeni deloc măgulitori pentru partidele la putere şi liderii lor: „Deşi ţara deţine în prezent preşedinţia UE, politica românească nu este dominată de spiritul european. Un guvern corupt care atacă preşedintele ţării şi o mass-media care nu poate informa în mod liber despre asta”, spun jurnaliştii elveţieni.

În episodul dedicat României este prezentat şi protestul din 10 august, prin relatările lui Eugen Petală, participant agresat de jandarmi. Nu au fost uitate nici protestele magistraţilor pentru o justiţie independentă dar şi succesul unor oraşe ca Sibiu, unde firme elveţiene declară că lucrează cu oameni care „sunt foarte ambiţioşi, harnici şi capabili să înveţe incredibil de rapid şi de bine”. Surprinzător pentru reporter, chiar şi într-un oraş ca Sibiul, tinerii doresc în marea lor majoritate să plece din ţară, deoarece „România are în prezent o politică ciudată, nepotism, o economie coruptă şi o clasă politică coruptă. Nu e bine pentru ţară”.

În documentar apare şi procurorul militar Bogdan Pîrlog, acesta acuzând că guvernul român încearcă să distrugă sistemul judiciar.

Redăm traducerea textului emisiunii, realizată de Dida Codreanu, Mihaela Verman şi Mihnea Mihai de la Rezist Zurich. Emisiunea televiziunii germane, mai exact episodul dedicat României, poate fi urmărită aici.

Moderator: Este oarecum contradictorie, această Europa de Est - şi acest lucru se aplică şi României, pe care Peter Balzli (jurnalist, corespondent SRF în România n.r.) o analizează astăzi. Deşi ţara deţine în prezent preşedinţia UE, politica românească nu este dominată de spiritul european. Un guvern corupt care atacă preşedintele ţării, şi o mass-media care nu poate informa în mod liber despre asta. Începem la Sibiu, unde limba germană a fost vorbită timp de secole, lucru vizibil încă şi astăzi. Şi în limba germană, şi cu claritate ne descrie corespondentul şi cele două feţe ale României.

Peter Balzli (PB): România arată aşa: scene de stradă în Sibiu, Transilvania, unul dintre cele mai frumoase oraşe mici ale Europei. România arată şi aşa: un protest vara trecută în Bucureşti. Poliţiştii folosesc tunuri de apă şi gaze lacrimogene şi recurg la violenţă împotriva demonstranţilor.

Protestatarul: „N-am făcut nimic. Am căzut jos şi m-a lovit. Da! Nu plecăm, nu plecăm, nu plecăm!”

PB: Protestatarul este Eugen Petală, un german din România. Îl întâlnesc acolo, unde a fost bătut de poliţie.

Eugen Petală (EP) „Am stat acolo, şi apoi cineva a venit din spate, m-a lovit pe spate cu un băţ şi apoi pe cap. Direct pe cap, aici. Mă gândeam: e imposibil să se întâmple aşa ceva! Şi poate de aici vine şi decizia de a lupta mai departe. Cu toate mijloacele, dar doar prin mijloace legale.”

PB: A doua zi dimineaţa îl întâlnesc din nou pe Eugen Petală. Îl aduce pe fiul său la grădiniţă. El spune despre cum este să trăieşti în această ţară care prezidează în prezent UE, şi, care totuşi are mari dificultăţi în implementarea valorilor europene în politică.

EP: Suntem europeni ca oameni, dar politica nu este o politică europeană, ci este din punctul meu de vedere, doar o mulţime de organizaţii care nu au alt scop decât să se îmbogăţească şi să se asigure că deţin în continuare puterea.

PB: Critica le este adresată lor: liderul partidului Dragnea şi premierul Dăncilă. Obiectivul lor este acela de a scoate din închisoare deţinuţii condamnaţi pentru corupţie şi de a preveni noi condamnări. Mijloacele lor: o aşa-numită reformă judiciară. În schimb, judecătorii şi procurorii se opun deja de luni de zile. Particip la una din multe demonstraţii. Juriştii avertizează că reforma ar face ca numeroase cazuri de corupţie să fie lovite de prescripţie. Procurorul Bogdan Pîrlog vede justiţia din România în mare pericol.

Bogdan Pîrlog (procurorul militar care a fost pe 10 august în Piaţa Victoriei): Riscul este că sistemul judiciar va fi distrus. Nu este ca în Polonia. Acolo, guvernul încearcă să controleze sistemul judiciar. Aici încearcă să distrugă sistemul judiciar.

PB: El se opune. Preşedintele Klaus Iohannis. La sfârşitul lunii mai el va organiza un referendum asupra reformei sistemului judiciar. El încearcă să o împiedice.

Sibiu: oraşul din care provine Klaus Iohannis. La marginea acestuia, compania elveţiană Polycontact produce senzori pentru industria automobilelor. Salariile pentru cei 160 de angajaţi sunt doar o cincime din cele din ​​Elveţia. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care CEO-ul Hans-Peter Gauer are doar cuvinte de laudă pentru locaţia sa de producţie.

Este o ţară guvernată foarte prost.

Hans-Peter Gauer (HPG): Da, este posibil ca ţara să nu fie la fel de bine guvernată ca Elveţia, dar în fiecare zi ne dăm seama că oamenii sunt foarte ambiţioşi, harnici şi capabili să înveţe incredibil de rapid şi de bine.

PB: Dar este bine cunoscut faptul că în România există foarte multă corupţie.

HPG: Da, aşa este, aşa se spune, dar nu am avut nici măcar o singură experienţă în această direcţie. Poate că Sibiul este puţin diferit în ce priveşte acest subiect, noi nu ne-am confruntat deloc cu asta.

PB: În ciuda acestei constatări, la Şcoala germană din Sibiu mulţi elevi doresc, spre surprinderea mea, doar un singur lucru: să plece din România.

Elev: România are în prezent o politică ciudată, nepotism, o economie coruptă şi o clasă politică coruptă. Nu e bine pentru ţară, toată lumea simte asta. Nu numai cei care muncesc, oamenii obişnuiţi, ci şi noi, copiii.

PB: Vizitez pe primarul oraşului Sibiu, Astrid Fodor. Predecesorul său în această funcţie este acum Preşedinte. Ea mi se plânge de polarizarea politică.

Astrid Fodor: Este un moment dificil în politică. Nu există zone gri aici: fie totul este negru, fie totul este alb. Şi asta nu este în regulă. Principalii actori, de dreapta şi de stânga, se află într-o luptă totală.

PB: Această luptă are loc în principal aici: în Bucureşti. Este lupta dintre guvern şi preşedinte. O luptă pentru statul de drept şi democraţie. Critic la adresa guvernului, Eugen Petală se simte abandonat de Uniunea Europeană.

EP: Acum suntem în pericol să ne pierdem democraţia. Facem ceva, încercăm ceva pentru a opri asta. Nu ştiu dacă vom reuşi. În prezent nu simţim că suntem membri ai UE. Personal, nu văd că Uniunea Europeană face tot ceea ce este necesar pentru a menţine democraţia în România.

PB: Curând lupta va trece la runda următoare. Supravieţuirea statului român de drept va fi decisă de votul asupra reformei sistemului judiciar, probabil la sfârşitul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne