Guvernul din El Salvador dispune expulzarea corpului diplomatic venezuelean

Nayib Bukele a dispus expulzarea corpului diplomatic al Venezuelei, decizie care a fost rapid salutată de Statele Unite.
Nayib Bukele
Nayib Bukele (Getty Images)

Guvernul din El Salvador a dispus sâmbătă, 2 noiembrie 2019, expulzarea corpului diplomatic din Venezuela acreditat în ţara Americii Centrale şi le-a acordat 48 de ore pentru a părăsi teritoriul, potrivit unui comunicat publicat de preşedintele Nayib Bukele în reţelele de socializare preluat de Deutsche Welle.

Decizia „este în conformitate cu votul pe care reprezentanţa salvadoriană a emis-o, împreună cu alte 20 de ţări membre ale Organizaţiei Statelor Americane (OEA), pe 28 august”, referitor la sprijinul acordat Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care atestă că „regimul lui Nicolas Maduro încalcă sistematic drepturilor omului în defavoarea venezuelenilor”, potrivit sursei citate.

Bukele - care a ajuns la putere cu sprijinul Marii Alianţe de dreapta pentru unitatea naţională (Gran Alianza por la Unidad Nacional /GANA) - s-a pronunţat de multe ori împotriva „regimului Maduro”, astfel încât preşedintele a luat decizia de a nu-l invita pe preşedinte Venezuelei la învestirea sa, care a avut loc la 1 iunie 2019.

De asemenea, guvernul lui Bukele „recunoaşte legitimitatea preşedintelui Juan Guaidó, atâta timp cât alegerile libere se organizează în conformitate cu Constituţia venezueleană”.

Statele Unite îl „aplaudă” pe Bukele

Ambasadorul SUA în El Salvador, Ronald Johnson, l-a „aplaudat” pe Bukele deoarece „se află de partea dreaptă a istoriei” şi a profitat de ocazie pentru a-l îndemna pe preşedintele Maduro să „părăsească puterea”, potrivit unei postări pe Twitter.

Cu această decizie, Bukele suspendă sprijinul pe care administraţiile trecute, în special cele de stânga ale Frontului Farabundo Marti pentru Eliberarea Naţională (Frente Farabundo Marti para la Liberación Nacional /FMLN), le-au oferit lui Maduro şi predecesorului său, Hugo Chavez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe