R. Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor

(photos.com)

În contextul marcării, la 2 octombrie, a Zilei Naţionale fără alcool, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă că 46169 de cetăţeni ai Republicii Moldova suferă de alcoolism cronic şi se află în evidenţa medicilor.

Mai mult, Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool şi sănătatea, în 2016, Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool per/locuitor (Global status report on alcohol and health, 2018).

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a mai informat că, potrivit datelor Studiului privind comportamentele şi percepţiile legate de sănătate a adolescenţilor din Republica Moldova (HBSC Study, Moldova 2018), 4 din 10 adolescenţi cu vârste de la 11 la 17 ani au relatat că au avut o experienţă de utilizare a alcoolului în decursul vieţii. Au consumat alcool cel puţin o zi în decursul ultimei luni circa 24% dintre adolescenţi şi acest indicator creşte o dată cu vârsta.

Regiunea cu cel mai mare nivel de consum din lume este Europa, unde peste o cincime din populaţia cu vârsta peste 15 ani, raportează un consum sporadic de alcool în cantităţi mari (cinci sau mai multe porţii standard sau 60 de grame de alcool) cel puţin o dată pe săptămână. La nivel european, consumul de alcool a devenit a şasea cauză principală de morbiditate şi decese premature în ţările cu venituri înalte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe