Guvernul Dăncilă a dat undă verde rectificării bugetare. S-a tăiat 1 miliard de lei de la Educaţie

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Rectificarea bugetară a primit undă verde, luni, de la Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a transmis că vor fi asigurate sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare.

"Bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitatea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale. Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familiile cu venituri reduse. Reducerea de aproximativ 1 miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei se referă în principal la programul 'Merg la şcoală', care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate iniţial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârşitul anului, a titlurilor executorii şi aplicarea Legii nr. 85/2016", a declarat Dăncilă.

Şefa Guvernului a menţionat că, la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii.

"Aşa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiţi până la finalul acestui an. Suntem alături de oamenii care au fost afectaţi de inundaţii, alunecări de teren, alte calamităţi naturale, şi îi vom sprijini în continuare. Alocăm prin această rectificare 500 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate. De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Aşa cum am mai spus, pentru Guvernul României, este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor ţării. Domnule ministru Eugen Teodorovici, vă rog, ca la finalul şedinţei de Guvern să oferiţi informaţiile necesare legate de rectificarea bugetară. Vin veşti foarte bune din agricultură. Săptămâna trecută au intrat în conturile României încă 103,2 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). De la preluarea guvernării, în conturile fermierilor români au intrat 8,78 miliarde de euro din fonduri europene. Numai în acest an, au venit de la Comisia Europeană 2,53 de miliarde de euro pentru fermieri şi dezvoltarea satului românesc. Acestor sume se adaugă peste 1,4 miliarde euro plătiţi ca subvenţii din bugetul naţional", a precizat Dăncilă.

Şefa PSD a transmis că va continua sprijinul acordat fermierilor şi agricultorilor pentru a asigura prezenţa pe piaţă a produselor autohtone.

"Ministrul Agriculturii Petre Daea m-a informat că a fost plătită ultima tranşă, de peste 200 de milioane de lei către legumicultorii înscrişi în ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate. Este un program extrem de apreciat. În prima etapă din acest an s-au înscris aproape 20.000 de legumicultori, iar aproximativ jumătate dintre ei au obţinut producţie suplimentară şi încă livrează pe piaţă. Deja avem înscrişi pentru ciclul II al programului peste 4000 de producători agricoli, ceea ce înseamnă în continuare că în aprovizionarea cu tomate a populaţiei româneşti avem tot sprijinul din partea acestora. Adoptăm noi măsuri în vederea realizării Cartierului pentru Justiţie, un proiect aşteptat de mult timp şi care reprezintă una dintre măsurile asumate prin Programul de Guvernare 2018-2020. Printr-o Hotărâre de Guvern, aprobăm programul de reconversie funcţională a acestui obiectiv de investiţii cu potenţial strategic pentru dezvoltarea capitalei. De asemenea, mandatăm Ministerul Justiţiei să iniţieze demersurile pentru efectuarea procedurilor de expropriere, proiectare şi execuţie, necesare pentru demararea acestui proiect", a afirmat Dăncilă.

Potrivit premierului, "Cartierul pentru Justiţie" va asigura sediile instituţiilor aparţinând sistemului judiciar, iar schema funcţională a acestuia va avea în vedere regruparea spaţiilor destinate instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în Bucureşti, precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar.

"Ne pregătim din timp pentru sezonul rece şi luăm măsurile pentru asigurarea stocurilor necesare pentru buna funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020. Aprobăm în şedinţa de astăzi Programul de iarnă în domeniul energetic, prin care stabilim nivelul stocurilor de combustibili, în vederea producerii energiei electrice, pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 1 noiembrie 2019, dar şi necesarul de volum de apă din lacurile de amenajare. Astfel, volumul de gaze înmagazinate creşte cu 10% faţă de anul 2018, iar rezervele din marile acumulări hidroenergetice cu 25%. Luăm aceste măsuri pentru ca toate instituţiile şi companiile din domeniu să fie bine pregătite pentru a preîntâmpina orice fel de problemă în aprovizionarea cu energie", a mai declarat şefa Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne