Guvernul anunţă creşteri salariale pentru bugetari

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari vor creşte cu procente cuprinse între 1 şi 20%, media creşterii urmând să fie de circa 5%.
Dan Suciu
Dan Suciu (www.gov.ro)
Ana Ion
06.04.2016

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat miercuri că salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august. Cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali - 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modică, a precizat Suciu, potrivit Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorările anunţate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai.

Dan Suciu a mai precizat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), ceea ce înseamnă practic ''mai mult de jumătate dintre bugetari''.

Majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenţilor sociali - până la 20%, în timp ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

Suciu a reamintit că ordonanţa vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi de un nou nivel, majorat, al salariului minim pe economie.

"Actualizarea datelor se bazează pe salariul minim de 1250 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai. Deci toate datele de majorare pe care le anunţăm se raportează la salariul minim de 1250, nu la cel existent în plată astăzi, în luna aprilie'', a precizat Suciu.

Ordonanţa de urgenţă prin care se vor reglementa aceste modificări va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, actul normativ urmând să intre în dezbatere publică la începutul săptămânii, după consultări ale ministrului Muncii cu sindicatele. Ordonanţa ar trebui să înceapă să se aplice de la 1 august, iar prima plată să se facă de la 1 septembrie.

Impactul bugetar va fi undeva la 500 de milioane de lei pe anul în curs, iar pentru 2017 va fi 2,3 miliarde de lei brut, respectiv 1,5 miliarde lei net, a mai informat Suciu, precizând că o bună parte din banii necesari pentru majorări vor veni din dividendele companiilor de stat

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor