Guvernul a instituit stare de alertă în Vrancea, Buzău şi Brăila

Pompierii dau zăpada care acoperă o casă din localitatea Cârligu Mic, jud Buzău, 11 febr 2012. Mai multe localităţi din România sunt izolate din cauza căderilor masive de zăpadă din ultima perioadă.
Pompierii dau zăpada care acoperă o casă din localitatea Cârligu Mic, jud Buzău, 11 febr 2012. Mai multe localităţi din România sunt izolate din cauza căderilor masive de zăpadă din ultima perioadă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
27.01.2014

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, instituirea stării de alertă pentru judeţele Vrancea, Buzău şi Brăila. Măsura a fost dispusă în cadrul Comandamentului de iarnă întrunit la Guvern.

Starea de urgenţă nu înseamnă restrângerea vreunei libertăţi cetăţeneşti şi nici achiziţii publice sau bani alocaţi pentru primării, a precizat premierul, ci va permite o coordonare la nivel naţional, "comandă unică" în primul rând pentru deszăpezirea drumurilor dar şi pentru ajutorarea autorităţilor locale, a mai precizat premierul.

"Având o conducere unitară putem să îndepărtăm rapid toate consecinţele ultimelor două zile şi să ne pregătim pentru miercuri şi joi, când avem o nouă perioadă dificilă", a declarat Ponta

Instituirea stării de urgenţă va permite executivului să aprobe mai multe ajutoare - combustibil, apă, bani - pentru autorităţile celor trei judeţe.

Liviu Dragnea anunţase luni dimineaţă că îi va propune premierului Victor Ponta decretarea stării de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care duminică au fost preţ de şase ore sub cod roşu de viscol.

"Starea de alertă ne va crea posibilitatea şi cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forţă majoră", a declarat vicepremierul Dragnea, citat de Realitatea.net.

Referitor la situaţia drumurilor, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că tronsonul Bucureşti - Lehliu se deschide la ora 17, iar tronsonul Lehliu - Feteşti se va deschide la "câteva ore după ce se termină viscolul", informează hotnews.

Şoseaua Bucureşti - Urziceni a fost deschisă de la ora 12, la fel ca şi Slobozia - Hârşova - Constanţa, a mai precizat Dragnea.

Conform legestart.ro, starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

Instituirea stării de alertă le permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă. Nu se restrâng însă drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, aşa cum se întâmplă în cazul stării de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor