Guvernul a impus contribuţia CAS şi CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time

Începând de la 1 august a.c., angajatorii vor plăti pentru personalul cu contracte part-time CAS şi CASS la nivelul salariului minim pe economie.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (România Curată)
Ana Ion
21.07.2017

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, unele măsuri care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie, inclusiv pentru contractele part-time şi pentru cei cu plata în acord.

Excepţie fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Concret, vor fi exceptaţi salariaţii aflaţi în una dintre următoarele situaţii:

  • Elevi sau studenţi cu vârsta până în 26 de ani;
  • Ucenici în vârstă de până la 18 ani;
  • Persoane cu dizabilităţi care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi;
  • Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • Persoanele care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

În acest sens, Guvernul a adoptat joi o ordonanţă privind modificarea şi completarea Codului fiscal, urmând ca noile reglementări să intre în vigoare la 1 august şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

"Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariaţi asigurându-le dreptul la pensie şi la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situaţiile în care contractele de muncă cu timp parţial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru şi, implicit, să elimine inechităţile faţă de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal şi asigură salariul minim brut pe ţară propriilor salariaţi", transmite Guvernul.

Pe de altă parte, Opoziţia susţine că această măsură va duce la creşterea şomajului şi la recrudescenţa fenomenului muncii la negru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor