Legile Justiţiei, în vizorul Comisiei Europene. Tudorel Toader, la discuţii cu Timmermans

Legile justiţiei şi restructurarea sistemului judiciar au încetat de mult să fie doar un subiect de interes naţional. Cum povestea OUG 13 a ajuns de notorietate internaţională, modificările legislaţiei în materie de Justiţie au suscitat inclusiv interesul Bruxelles-ului.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va avea săptămâna viitoare, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul întâlnirii urmând să fie discutat pachetul de legi referitoare la justiţie şi restructurarea sistemului judiciar, relatează Agerpres.

Ulterior, urmează ca pachetul de legi să fie finalizat şi să fie introdus în circuitul avizării şi adoptării.

"Săptămâna viitoare am stabilit o întâlnire cu domnul prim-vicepreşedinte Timmermans în care vom discuta în principal liniile directoare, principiile privind pachetul de legi referitoare la justiţie, privind restructurarea sistemului judiciar pe cele două paliere despre care s-a mai vorbit, ca apoi să finalizăm pachetul de legi să-l punem în procedură de avizare, iar la 1 septembrie să-l putem adopta în Guvern şi să-l trimitem la Parlament spre dezbatere şi adoptare", a declarat Tudorel Toader, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, răspunzând la o interpelare a premierului Tudose.

Reamintim că nu mai demult de duminică, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a sugerat lui Tudorel Toader ca în această vară să prezinte toate modificările legislative pe tema legilor justiţiei, pentru ca, de la 1 septembrie, Parlamentul să poată să înceapă să lucreze într-un mod ”serios” pe acestea.

Mai amintim că premierul Tudose, prezent săptămâna trecută la Bruxelles, a discutat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk pe tema luptei împotriva corupţiei şi i-a transmis acestuia că orice iniţiativă legislativă se va face după consultarea prealabilă a tuturor celor implicaţi, a societăţii civile, Ministerul Justiţiei fiind însărcinat să pună în aplicare deciziile Curţii Constituţionale.

"Am vorbit despre tot ceea ce înseamnă introducerea în Codul penal şi tot ceea ce înseamnă punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, dar (...) toate modificările pe care le va introduce sau le va propune domnul ministru Toader vor fi cele care, pe de o parte, sunt impuse de Curtea Constituţională, pe de altă parte — foarte, foarte bine discutate şi negociate (...) cu societatea civilă şi cu toţi actorii din sistemul de justiţie. (...) Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori a fost (...) stabilitate şi predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi, de la cele foarte importante şi care suscită foarte mult interes, care sunt şi pe agenda MCV", a declarat Tudose.

Cum CCR a luat însă în ultima vreme o serie de decizii profund controversate şi criticate (printre care prag pentru abuz în serviciu, dezincriminarea conflictului de interese etc.), punerea legislaţiei în acord cu acestea nu este văzută cu optimism de societatea civilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne