Guvernul a dat OUG privind alegerile anticipate: Puteţi vota la orice secţie, indiferent de domiciliu

Premierul Ludovic Orban (s) şi seful Cancelariei sale, Ionel Dancă
Premierul Ludovic Orban (s) şi seful Cancelariei sale, Ionel Dancă (Facebook - Ionel Dancă)
D.B.
05.02.2020

Guvernul Orban a adoptat, marţi seara, o ordonanţă de urgenţă ce reglementează organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Documentul prevede, printre altele, atât posibilitatea votării la orice secţie, indiferent de domiciliu, cât şi dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

„Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora şi de asemenea, posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru Diaspora de la 2 la 4 senatori şi de la 4 la 8 deputaţi. Necesitatea adoptării acestui act normativ e legată de faptul că în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen, în momentul de faţă există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Liderul PNL a precizat că existau contradicţii sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală, respectiv Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minim 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri.

„Termenul stabilit prin această OUG e de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Parlamentului. De asemenea, au fost incluse alte norme tehnice privind componenţa birourilor electorale”, a explicat Dancă.

Reamintim că marţi, într-o şedinţă maraton ce a durat circa 9 ore, Guvernul Orban a adoptat 25 de Ordonanţe de Urgenţă. Demersul survine în contextul în care, miercuri, urmează a fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva actualului Executiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor