Guvernatorul BNM: Experţii doresc să fie în centrul atenţiei

Criticile experţilor economici referitor la existenţa altor bănci din Moldova care ar putea ajunge în situaţia celor lichidate au fost calificate de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu drept „o încercare de a fi în centrul atenţiei”.
Dorin Drăguţanu, guvernatroul demisionar al BNM
Dorin Drăguţanu, guvernatroul demisionar al BNM (newsmaker.md)

Guvernatorul demisionar al Băncii Naţionale (BNM) încearcă să liniştească apele, menţionând că nu există niciun temei de îngrijorare cu privire la situaţia băncilor Victoriabank, Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank, iar informaţiile apărute în presă nu fac decât să crească tensiunea în sistemul bancar care este „stabil”.

„Nu vreau să dau apă la moară diverşilor comentatori care doresc şi trag cu dinţii de a fi în centrul atenţiei. Comentariile noastre vin doar atunci când credem că este necesar. Noi spunem ceea ce este necesar din punctul nostru de vedere. Chiar dacă sunt comentarii în presă care doresc să crească tensiunea în sistemul bancar, ceea ce vă pot spune este că sistemul bancar este stabil. Odată cu începerea procesului de diminuare a creşterii preţurilor, începerea procesului de relansare a politicii monetare, reluarea procesului de creditare, situaţia va continua să fie stabilă. Toate comentariile care sunt lansate, le las pe conştiinţa şi pe obrazul acelor persoane”, a afirmat joi Drăguţanu, citat de Jurnal.md.

Explicaţiile lui Drăguţanu vin după ce, miercuri, mai mulţi experţi economici, printre care şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, au menţionat că problemele din sistemul bancar al Moldovei nu s-au sfârşit odată cu lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. În prezent, potrivit lui Negruţa, în pericol se află alte trei instituţii financiare, Victoriabank, Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank.

Potrivit guvernatorului BNM, din iunie 2015, de când sunt supravegheate de banca centrală, situaţia acestor trei bănci nu s-a schimbat.

„Mesajul meu către aceste bănci este să fie prudente, să analizeze foarte bine riscurile de pe piaţă şi să analizeze situaţia macroeconomică în regiune şi a debitorilor. În momentul în care apar primii indici de dificultate de deservire a creditului să întreprindă imediat măsuri de remediere”, a adăugat Drăguţanu.

Precizăm că, anterior, Negruţa a vorbit despre problemele din sistemul bancar, subliniind existenţa unei legislaţii imperfecte şi a intereselor ascunse ale unor guvernanţi care intenţionează să monopolizeze sistemul bancar din Moldova, acţiuni care duc la lipsa transparenţei în acţionariat şi acordarea în continuare a creditelor neperformante.

„Problema nu s-a oprit aici. Avem alte trei bănci care se află sub supravegherea BNM. Este vorba despre Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova Agroindbank. Sunt folosite aceleaşi practici ca şi în cazul primelor trei bănci. Este vorba de lipsă de transparenţă în acţionariat şi aceleaşi credite neperformante, care sunt mult mai alarmante decât portofoliul de credite proaste din 2013, constatat la primele trei bănci.

Este o luptă puternică pentru a crea în Republica Moldova un sistem bancar constituit din două bănci, dintre care una să fie BNM, iar cealaltă să fie un centru analitic care să ia decizii vizavi de businessul din sectorul bancar şi să fie reprezentată prin mai multe bănci cu diferite denumiri. Se încearcă luarea sub control a întregului sistem bancar din Republica Moldova. Este o tentativă de a monopoliza sistemul bancar”, a conchis Veaceslav Negruţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe